Αποστομωτική απάντηση Χρυσάνθου Λαζαρίδη στην αμετανόητη σχολή των Εθνικών εκπτώσεων του Σημίτη και του Ποταμιού εντός κυβέρνησης

Σε εκπομπή του δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών με καλεσμένους τον καθηγητή κ. Μάζη και τον κ. Λαζαρίδη, επί χρόνια στενό συνεργάτη του τέως Πρωθυπουργού κ Σαμαρά, σχολιάστηκαν διεξοδικά οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα τεκμηριώθηκε τεχνοκρατικά και πολιτικά η συμφέρουσα εθνική στρατηγική και αποδομήθηκε η σχολή Σημίτη. Ο δε κ Λαζαρίδης τοποθετήθηκε σε συνέχεια της συνέντευξης του κ Σαμαρά στην εφημερίδα Καθημερινή και έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις στον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Μπακογιάννη που σχολίασαν αρνητικά το περιεχόμενο της συνέντευξης.

Ειδικότερα ο κ Λαζαρίδης, άσκησε ευθέως κριτική στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και ειδικά στον υπουργό κ Γεραπετρίτη ότι προσπαθούν να τον κρατήσουν προσδεμένο στο άρμα της Γερμανίας. Για την κυοφορούμενη Ελληνογαλλική συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε από το καλοκαίρι και είναι άγνωστο αν θα τελεσφορήσει και με ποιους όρους ο κ Λαζαρίδης άφησε αιχμές. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ολοκληρώνει τις ορθές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Σε ότι αφορά δε τις απόψεις Γεραπετρίτη και Μπακογιάννη ότι ενδέχεται να κάνουνε παραχωρήσεις αλλά κάτι θα κερδίσουμε, ο κ Λαζαρίδης ήταν αποστομωτικός. Υποστήριξε και ορθά ότι εαν κάποιοι έχουν σκοπό να παραχωρήσουν εθνικά δικαιώματα να μας πουν για ποια είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Στάθηκε στις ατυχείς δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ότι στη Χάγη θα κερδίσουμε στο Αιγαίο και θα παραχωρήσουμε στο Καστελόριζο. Τη φωτογράφισε λέγοντας ” Η μία θέλει να δώσουμε το Καστελόριζο για να σώσουμε τα άλλα. Να τους δώσουμε λοιπόν μια τεράστια περιοχή ΑΟΖ, που έχει πράγματα από κάτω, για να πάρουμε το Αιγαίο… Αμ, δε – δεν σ’ το δίνουν και το Αιγαίο. Καλύτερα να μη μιλάς αν δεν έχεις να πεις τίποτα”.

Στην ουσία ο κ Λαζαριδης και η πλευρά Σαμαρά υιοθετούν τις απόψεις του καθηγητή κ Μάζη, πως η παραπομπή στη Χάγη δεν αποτελεί πανάκεια και κρύβει κινδύνους αν γίνει με όρους θολούς και εκτός διεθνούς δικαίου.

Άσκησε λοιπόν κριτική στον κ Γεραπετρίτη ότι υποστηρίζει αλλά πράγματα από αυτά που λέει ο πρωθυπουργός. «Αυτό που προτείνει ο Γεραπετρίτης είναι αντίθετο με όσα κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις επί τόσα χρόνια» είπε σχετικά με την αναφορά του υπουργού Επικρατείας σε «συνυποσχετικό» για τη Χάγη και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι θα πάμε στη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Εμφανίζεται κάποιος και λέει ότι θα πάμε με ένα χαρτί; Με ένα συνυποσχετικό; Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Γεραπετρίτης».

Συνέχισε δε απαντώντας στον κ Γεραπετρίτη που είχε επιτεθεί εμμέσως στον πρώην Πρωθυπουργό κ Σαμαρά για την συνέντευξη του στην Καθημερινή, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. ” Ο μόνος που εκβιάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η Τουρκία. Ας ρωτήσει ο κύριος Γεραπετρίτης -γιατί τότε ήταν στο Ποτάμι και δεν ήξερε- πώς βγήκε ο Μητσοτάκης αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος και θα έχει ρωτήσει, θα ξέρει ότι ο Σαμαράς δεν εκβιάζει. Αυτά στο Ποτάμι ίσως να συνηθίζονταν, στη Ν.Δ. δεν…»

Τέλος ξεκαθάρισε ποιες είναι οι αποδεκτές εθνικές και κομματικές κόκκινες γραμμές απαντώντας ότι δεν μπορεί να καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική με βάση τη σχολή Σημίτη, δηλαδή να πάμε στη Χάγη με οποιοδήποτε συνυποσχετικό: ” Δεν μας ζητάνε να δικάσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά κατά παράβαση αυτού. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό όποιος και να το λέει, και εκτίθεται».
Να θυμίσουμε ότι ο Σημιτικών καταβολών κ. Γεραπετρίτης αναρμοδίως στην βουλή στην κορύφωση των παραβιάσεων από το Oruc Reis είχε παρέμβει και είχε ταυτίσει τις κόκκινες γραμμές με τα 6 ναυτικά μίλια παρακάμπτοντας τους αρμόδιος Υπουργούς Εξωτερικών κ. Δένδια και Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο.

Αντίστοιχα περίεργες δηλώσεις είχε κάνει ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης στην αρχή του 2020. Τότε το τουρκικό ερευνητικό είχε παραβιάσει για πρώτη φορά την δυνητική Ελληνική ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα στο σημείο επαφής με την Κυπριακή, κίνηση που ο κ. Γεραπετρίτης είχε υποστηρίξει ότι το παρέσυρε ο αέρας και η κακοκαιρία. Θύμισε με αυτό τον τρόπο ο κ. Γεραπετρίτης τις Σημιτικές και ποταμίσιες καταβολές του, αφού παρόμοια δήλωση είχε κάνει ο Υπουργός κ Πάγκαλος στα Ίμια για την Ελληνική σημαία που παρασύρθηκε από τον αέρα.

Αυτές οι δηλώσεις και οι απόψεις του κ. Γεραπετριτη σίγουρα προκαλούν αντιδράσεις και προβληματισμό σε όλους τους ευαίσθητους στα εθνικά θέματα πολίτες όπου και αν ανήκουν.

Αντίστοιχα προβληματισμό προκαλεί η μονομέρεια στελέχωσης του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού κ Μητσοτάκη από συμβούλους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που ταυτίζονται με την Σχολή Σημίτη και το περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ. Εξισορροπητικά έχει δράσει η παρουσία του ΥΠΕΞ κ. Δένδια αλλά και ο ΥΠΑΜ κ. Παναγιωτόπουλος πολλές εκ των κινήσεων τους είναι στην ορθή εθνικά κατεύθυνση.

Ο προβληματισμός όμως παραμένει παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ Δένδια ότι δεν υπάρχει διάσταση του ιδίου με τον Πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα γρίφο αποτελεί το τι θα πράξει και ποιους θα τοποθετήσει ο κ Μητσοτάκης στις θέσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι οποίες είναι πολύ πιθανές λόγω εθνικών και οικονομικών θεμάτων από την κρίση του κορωνοϊού.

Αυτή η δυσπιστία υφίσταται εσωκομματικά τόσο από την πλευρά του κ Σαμαρά όσο και του κ Καραμανλή που διετέλεσαν πρόεδροι της Ν.Δ. και Πρωθυπουργοί. Εκφράζεται δε συνεχώς από τις τοποθετήσεις των στενών συνεργατών τους. Πέρα από τους συνεργάτες του κ Σαμαρά επανειλημμένα ο τέως υφυπουργός εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βαλινάκης έχει ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης εντός Ε.Ε. για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Διαφώνησε πλήρως με την συμπερίληψη της Γερμανικής εμπνεύσεως πρότασης στα συμπεράσματα της συνόδου για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο και το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας αυτές τις διαδικασίες πολύ επικίνδυνες.

Απλά η πολύ καλή επικοινωνιακή πολιτική του κ Μητσοτάκη και τα κυρίαρχα ΜΜΕ υποβαθμίζουν και αποκρύπτουν το γεγονός ότι τόσο το περιβάλλον Καραμανλή όσο και Σαμαρά αμφισβητούν την λογική πρόσδεσης στο Γερμανικό άρμα της εξωτερικής πολιτικής.

Οι τοποθετήσεις δε του καθηγητή κ. Βαληνάκη, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της δωδεκανησιακής καταγωγής του και ότι εκπροσώπησε ως βουλευτής τον Νομό. Αντίστοιχα οι τουλάχιστον άστοχες τοποθετήσεις του κ. Γεραπετρίτη για τον ίδιο λόγο, δεδομένης της Καρπαθιακής καταγωγής του, δημιουργούν σκέψεις ότι δρα ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ της υποχωρητικής πολιτικής της σχολής Σημίτης. Μία σχολή που μέσω ΕΛΙΑΜΕΠ και στελεχών που πλαισιώνουν το περιβάλλον των αρχηγών σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί υπόγεια ισχύ στην χάραξη εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο οι φήμες για κάθοδο του κ. Γεραπετρίτη στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου σε επικείμενες εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ήδη στο ΣΥΡΙΖΑ ως δωδεκανησιακός πολιτικός “λαγός” συμβιβασμού σε βάρος της Ελλάδας έχει δράσει ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου κ Καματερός όταν το 2019 δήλωσε” Μακάρι να είχαμε Πρέσπες στα Δωδεκάνησα”.

Οπότε τίθεται το ερώτημα αν το Αθηνοκεντρικό σύστημα εξουσίας για τη Δωδεκάνησο εκτός από τον κ Καματερό σε ρόλο ροζ πολιτικού «Λαγού» εθνικών υποχωρήσεων δημιουργήσει και γαλάζιο λαγό με τυχόν εκλογή του κ. Γεραπετρίτη;

Επειδή όμως παρά τη δεδομένη στήριξη των κεντρικών της ΝΔ η εκλογή Γεραπετρίτη δεν είναι εύκολη υπόθεση στα Δωδεκάνησα και θα δημιουργήσει μεγάλες φουρτούνες φαίνεται να προσανατολίζονται στην κάθοδο του Υπουργού Επικρατείας στον Πειραιά…., ο οποίος θα αποκτήσει και λαϊκή νομιμοποίηση αφού εκλέχθηκε στο επικρατείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *