Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ελέγχου και αδειοδότησης τροφίμων και φαρμάκων (FDA) εγκρίθηκε στις 9 Νοέμβρη το φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων για την καταπολέμηση του Covid 19 της εταιρείας Eli Lilly με εμπορική ονομασία «bamlanivimab» (Eli Lilly and Company, 2020). Μάλιστα και μια δεύτερη εταιρεία η Regeneron περιμένει έγκριση και για το δικό της φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, το οποίο είναι εκείνο που χορηγήθηκε στον πρόεδρο Τραμπ και είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη βελτίωση της υγείας του. Η Eli Lilly έχει αναγγείλει τη παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία για τη προμήθεια 950.000 δόσεων (www.nasdaq.com, 2020). Και η κυβέρνηση του Καναδά κινήθηκε γρήγορα σε αυτή τη κατεύθυνση και ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία για την προμήθεια 26.000 δόσεων μεταξύ Δεκεμβρίου του 2020 και Φεβρουαρίου του 2021 με το συνολικό ποσό που θα καταβάλει να είναι στα 32 εκατομμύρια δολάρια (Cision, 2020).
Η ερώτηση όμως είναι γιατί η Ευρώπη δεν προχωράει στην αγορά του νέου φαρμάκου; Προχωρώντας την ερώτηση και κοιτάζοντας τα του οίκου μας και πως θα μπορούσε η χώρα μας να θωρακιστεί απέναντι στη πανδημία, ρωτώ: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει «χθες» προχωρήσει σε συμφωνία για την προμήθεια μερικών χιλιάδων δόσεων οι οποίες είναι ικανές άμεσα να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και να δώσουν μια ανάσα στο σύστημα υγείας; Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φάρμακο είναι το μόνο εργαλείο το οποίο μπορεί άμεσα να εξασφαλίσει τη προστασία των ανθρώπινων ζωών, καθώς τα εμβόλια αν και είναι πλέον κοντά, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ανοσία του πληθυσμού μετά τον Μάρτιο, εποχή στην οποία ούτως η άλλως η πανδημία θα εξασθενεί. Ακόμα, ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια είναι σε πρώιμο στάδιο και πολλά χαρακτηριστικά τους, καθώς και η αποτελεσματικότητα τους, δεν είναι γνωστά.
Το γεγονός αυτό θίχθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στη τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο ΚΡΗΤΗTV από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας του Α.Π.Θ. κύριο Δημήτρη Κούβελα καθώς και από τον ερευνητή του πανεπιστημίου Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωσταντίνου Φαρσαλινού. Η μεγάλη απορία των επιστημόνων είναι οι μεγάλες διαστάσεις τις οποίες έχει πάρει η συζήτηση για το εμβόλιο, την ίδια στιγμή που σχεδόν κανένα συστημικό, πανελλαδικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, δεν αναφέρει για την ανακάλυψη και την παραγωγή αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού. Επίσης, ενώ διαμορφώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας με συνεχή περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, συνεχείς συστάσεις για ατομική ευθύνη και καθημερινή αναγγελία των εκατοντάδων θανάτων που θρηνεί η χώρα μας από το νέο ιό, δεν υπάρχει μία αναφορά για τα νέα φάρμακα.
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί στο γεγονός αυτό, είναι αφενός τα γιγαντιαία ποσά που έχουν δαπανηθεί για την έρευνα και την ανακάλυψή του εμβολίου και αφετέρου το μεγάλο εμπορικό συμφέρον από την αγορά και τη διάθεση των εμβολίων. Η διαφορά στο κέρδος εντοπίζεται στο ότι το φάρμακο διατίθεται μόνο σε όσους εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα, ώστε να μην χρειαστεί να οδηγηθούν σε κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας και να αποφύγουν τον κίνδυνο, ενώ το εμβόλιο θα χορηγηθεί στο σύνολο του πληθυσμού και μάλιστα σε δύο δόσεις και επομένως το κέρδος για τις εταιρείες θα είναι κολοσσιαίο. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά στο βωμό του κέρδους, η ζωή, η υγεία και η ευημερία των πολιτών έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Υστερόγραφο: Το άρθρο δεν υποστηρίζει πως το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πως δεν πρέπει να γίνει. Τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος ώστε να αποκτήσει αποτελεσματική και γρήγορη ανοσία το σύνολο του πληθυσμού. Από την άλλη όμως, ενώ καθημερινά χάνονται ζωές συμπολιτών μας, με τη χώρα να χτυπάει ειδικά το περασμένο διάστημα τα αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, ένα πολύτιμο εργαλείο, όπως είναι το φάρμακο, αγνοείται επιδεικτικά.