Οι βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατέθεσαν ερώτημα στην Βουλή και ζήτησαν την επέκταση της αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στο κείμενο που απευθύνεται προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν την ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ, με επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12 νμ όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 1380/2013 (αρθ. 20).

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η προστασία του θαλασσίου φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί κεντρική επιδίωξη της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής και εξηγούν «Τούτο σημαίνει πέραν των άλλων κυρίως προστασία της βιοποικιλότητος και των ιχθυοαποθεμάτων. Ύπαρξη δηλαδή προστατευομένων περιοχών, καταφυγίων ψαριών, ζωνών αλιείας μειωμένης εντάσεως κοκ. Προς υλοποίηση όλων αυτών η Οδηγία 2014/89/ΕΕ προβλέπει ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού μέχρι 31/3/2021. Αυτήν την λογική άλλωστε έχουν και οι αυστηρότατοι κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» ενώ προσθέτουν αναφερόμενοι στις τουρκικές προκλητικότητες «Οι κανόνες αυτοί όμως δεν ισχύουν για τρίτα, εκτός Ενώσεως, κράτη, οι αλιευτικοί στόλοι των οποίων ανεξέλεγκτοι, και ως προς τον τρόπο, τα μέσα και ως προς τον χρόνο αλιείας, καταστρέφουν συστηματικά την ενάλιο αειφορία, ιδίως στα αβαθή του Αιγαίου Πελάγους».

Υπό αυτά τα δεδομένα οι κ.κ. Κατσανιώτης και Βαρτζόπουλος καλούν τα αρμόδια υπουργεία “να ζητηθεί” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1. η λήψη μέτρων κατά των τρίτων χωρών, τα αλιευτικά σκάφη των οποίων παραβιάζουν την ενωσιακή νομοθεσία.

2. Δεδομένου ότι η άσκηση αλιευτικής πολιτικής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ενώσεως και εις εφαρμογή του αρθ 20 του Κανονισμού 1380/2013, η επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12νμ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *