Eυθεία επίθεση στον υπουργό Επικρατείας κ.Γιώργο Γεραπετρίτη έκανε, σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος σε συνέντευξή του, στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” ( και στον δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Ο κ.Μάξιμος σχολιάζοντας το σημείο εκείνο της εγκυκλίου της Συνόδου (“κάποιοι από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δυστυχώς δεν σεβάστηκαν τα συμπεφωνημένα και χωρίς επικοινωνία με την Εκκλησία απεφάσισαν μονομερώς διαφορετικά”) κατηγόρησε τον κ. Γεραπετρίτη αποκαλύπτοντας οτι και στο παρελθόν είχε δημιουργήσει προβλήματα.

“Το πρόβλημα , για να πούμε την αλήθεια, και ίσως να μην το πει κανένας άλλος , έχει όνομα και επίθετο. Είναι ο ίδιος ο κύριος Υπουργός ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ήδη από την αρχή…Ήδη από τότε που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση να είναι εννέα άτομα στις εκκλησίες ,τον Δεκέμβριο,και έγινε διάλογος μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου , εκείνος επέμενε και έλεγε, “πολλά τους έδωσες”, ” και “πολλά τους είναι”.

Μα εμείς δεν ζητάμε κάτι για τον εαυτό μας. Ζητάμε μέσα στο πλαίσιο της λογικής και μέσα στο πλαίσιο της διαφύλαξης των μέτρων και της υγείας των ανθρώπων να κάνουμε αυτά που συμφωνήσαμε. Φαίνεται ότι ο κύριος Γεραπετρίτης δεν το πέρασε ανώδυνα αυτό το πράγμα και ήθελε να το αλλάξει. Δεν είναι σωστός τρόπος αυτός. Και θα έλεγα, επειδή τον σέβομαι τον άνθρωπο και επειδή έχει ένα επίπεδο στην διακονία του σ’ αυτά τα οποία ανέλαβε είναι πολύ καλός, θα έπρεπε αυτός να ψάξει να βρει μια λύση στο πρόβλημα, να ζητήσει συγγνώμη από τον Πρωθυπουργό και να πει ας το αφήσουμε τώρα αυτό”, τόνισε.

Στη επισήμανση πως υπάρχει μια απόφαση της κυβέρνησης είπε: ” Ο Πρωθυπουργός έχει χίλια πράγματα στο κεφάλι του. Ο Πρωθυπουργός ακούει εισηγήσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε διαβεβαιώσεις και από τους ειδικούς που τους επικαλούνται πάρα πολλές φορές ότι ούτε και πριν ούτε και τώρα έχει γίνει εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους ότι θα πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες. Άρα λοιπόν ήταν μια παραπλανητική θα έλεγα εισήγηση, η οποία είχε και ένα δυσμενές αποτέλεσμα. Υπάρχει καμμιά αναγκαιότητα τώρα να φθάσουμε να έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση; Αν είναι δυνατόν…Πρέπει λοιπόν ο κύριος Γεραπετρίτης να βρει ένα τρόπο να το λύσει το θέμα και να μην εκθέτει ούτε τον Πρωθυπουργό ούτε τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε εμάς, ούτε να βάζει σε δοκιμασία ολόκληρη την κοινωνία χρονιάρες μέρες..”

Μιλώντας για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ανέφερε:

“Δεν έχουμε σύγκρουση. Απλά έχει ανοίξει ένα θέμα ως μη όφειλε.. Δεν θα έπρεπε να έχει ανοίξει καν αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι όλον αυτόν τον καιρό έχω κάνει αγώνα για την τήρηση των μέτρων, με εκκλήσεις ατελείωτες, δεκάδες εκκλήσεις στους ανθρώπους και τους ιερείς, να φυλάξουμε τα μέτρα, να κρατήσουμε τα μέτρα, να κάνουμε υπακοή.

Όμως τώρα έχουμε μια απόφαση της Ιεράς Συνόδου, είναι διαφορετικό. Γνωρίζετε ότι στις 15 Δεκεμβρίου μετά από διάλογο με τον πρωθυπουργό, άλλαξε μια απόφαση της κυβέρνησης που έλεγε ότι θα μπορούν να είναι μόνο εννέα άτομα στην λειτουργία και είχαμε μια καινούρια απόφαση που έλεγε ότι για τρεις μέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, θα μπορούν σε όλους τους ναούς, αν έχουν τετραγωνικά, να μπουν 25 άτομα και στις Μητροπόλεις 50 άτομα. Εμείς το περιφρουρήσαμε αυτό το πράγμα, το βοηθήσαμε να γίνει με τον σωστό τρόπο και να βρούμε τρόπο να εκκλησιαστούν οι άνθρωποι, αλλά και να διαφυλάξουμε τα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων εν τέλει.

Δυστυχώς αυτό για κάποιους λόγους δεν έγινε σεβαστό από κάποιους, από κάποια στελέχη της κυβέρνησης, και ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει κανένας διάλογος, καμμία διευκρίνιση, καμμία προσπάθεια για επικοινωνία, βγήκε μια απόφαση του τύπου, δεν ισχύουν αυτά που είπαμε και θα κλείσουν οι εκκλησίες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *