Δικαστήριο της Αυστραλίας απομάκρυνε 13χρονο κορίτσι που αισθάνεται αγόρι από τους γονείς του επειδή αντιτίθενται σε θεραπεία για αλλαγή φύλου.

Μπροστά σε μια πρωτοφανή υπόθεση στα δικαστικά χρονικά της Αυστραλίας βρίσκεται η χώρα, με ένα ζευγάρι γονέων, των οποίων το παιδί έχει απομακρυνθεί από τις αρχές, ζητούν με έφεση να ανακληθεί η απόφαση με την οποία έχασαν την επιμέλεια του παιδιού τους.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι γονείς φέρεται πως κακοποιούσαν το παιδί και θεωρήθηκαν «επικίνδυνοι», επειδή του απαγόρευαν να λάβει θεραπεία με τεστοστερόνη. Το παιδί πρόκειται για κορίτσι, το οποίο αναγνωρίζει τον εαυτό του ως αγόρι και για αυτό το λόγο επιθυμούσε τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι δικηγόροι των ανώνυμων γονέων υπέβαλαν τα έγγραφα της έφεσης την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας να απορριφθεί η πρωτόδικη απόφαση που ελήφθη τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία της υπόθεσης

Όπως σημειώνεται, η υπόθεση είναι η πρώτη στη χώρα σχετικά με τα γονικά δικαιώματα όσον αφορά στη δυσφορία φύλου, ανέφερε αυστραλιανή εφημερίδα το Σάββατο. Το παιδί τους, τότε 15 ετών, απομακρύνθηκε από την οικογένεια πέρυσι, αφού συζήτησε το ενδεχόμενο αυτοκτονίας στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα «Οι αρχές λένε ότι δεν θα της επιτρέψουμε να αλλάξει το φύλο, επομένως είναι επικίνδυνο να επιστρέψει στο σπίτι μας γιατί θα την κακοποιήσουμε διανοητικά». Ο πατέρας συμπλήρωσε πως οι αρχές «θέλουν να συναινέσουμε στη θεραπεία με τεστοστερόνη».

Οι γονείς αναζητούν μια ανεξάρτητη ψυχολογική ανασκόπηση όλων των πιθανών αιτίων της κατάθλιψης του παιδιού τους, καθώς και την εξέταση μη επεμβατικών επιλογών θεραπείας.

Ο έφηβος άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς όταν στα 13 του χρόνια η οικογένεια μετακόμισε, με αποτέλεσμα να χάσει τους φίλους του και αυτές οι δυσκολίες επιδεινώθηκαν από μια δύσκολη αρχή στην εφηβεία και το άγχος για το φαγητό και την εικόνα του σώματός του, δήλωσε η μητέρα του.

Η αντίδραση των γονέων στην απόφαση του παιδιού τους

Η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν από μια δεκαετία, αναφέρει η εφημερίδα, χωρίς να προσδιορίζει την πατρίδα προέλευσης. Ο δικαστής διαπίστωσε ότι ο έφηβος πιθανότατα υπέστη λεκτική κακοποίηση λόγω «των συναισθημάτων του και της έκφρασης της ταυτότητας του φύλου», το οποίο οι γονείς αρνήθηκαν.

Οι δικηγόροι του παιδιού, υπέβαλαν νωρίτερα αυτό το μήνα έγγραφα, ζητώντας έγκριση για έναρξη ορμονοθεραπείας.

Μια μητέρα σχολίασε στο Twitter πως και η κόρη της υπέφερε από ταχεία εκδήλωση δυσφορίας φύλου, δηλώνοντας πως οι κρατικές παρεμβάσεις όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας σηματοδοτούν το «τέλος του γονικού ελέγχου όπως το γνωρίζαμε».

​«Δεν έχουμε δικαιώματα. Τα παιδιά μας μπορούν να πληγούν σοβαρά από την κυβέρνηση και το ιατρικό επάγγελμα, και είμαστε ανίκανοι να το σταματήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά.

Διάφορες χώρες επανεξετάζουν το θέμα της δυσφορίας φύλου

Καθώς η συζήτηση για τη θεραπεία της δυσφορίας του φύλου αυξάνεται στην Αυστραλία, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ δημιουργούν εξαιρέσεις από τους νόμους γονικής συναίνεσης, ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν θεραπείες, όπως ορμονική θεραπεία και χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου, χωρίς τη γονική συγκατάθεση.

Από φέτος, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, έχει επιτραπεί σε παιδιά ηλικίας 13 ετών να λάβουν εμπιστευτική θεραπεία για δυσφορία φύλου, η οποία χρεώνεται στο πρόγραμμα ασφάλισης των γονιών τους και γίνονται χωρίς τη γονική συγκατάθεση.

Οι αντίθετες φωνές

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που αντιτίθενται, όπως της συγγραφέως Άμπιγκεϊλ Σρίερ, η οποία δήλωσε πως «Είναι δύσκολο να υπερβάλουμε για το πόσο ριζοσπαστικό είναι όλο αυτό».

​Η Σρίερ, η οποία εκτός από συγγραφέας του βιβλίου «Irreversible Damage» (Μη αναστρέψιμη ζημιά) είναι και δημοσιογράφος δήλωσε πως «τα κράτη παρεμβαίνουν σε μια στοργική σχέση μεταξύ γονέα και ανηλίκου και δηλώνουν:« Θα μεταμορφώσουμε το παιδί ενάντια στις επιθυμίες σας και πίσω από την πλάτη σας».

sputniknews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *