Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Δαμασκού που οργανώνεται στις 11 και 12 Νοεμβρίου από την Συρία υπό τη αιγίδα της Μόσχας, διότι δεν πληρούνται οι όροι για την συμμετοχή της, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. . Το συριακό καθεστώς προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στην διάσκεψη με θέμα την επιστροφή των προσφύγων.
.
«Η Ευρωπαϊκή ΕΈνωση και τα κράτη μέλη της δεν θα συμμετάσχουν», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
.
«Ενα τέτοιο γεγονός είναι πρόωρο», εξήγησε ο εκπρόσωπός του. «Οι προτεραιότητες είναι οι εξής: ασφαλείς, οικειοθελείς και αξιοπρεπείς συνθήκες επιστροφής στους τόπους καταγωγής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στις περιοχές τους στην Συρία», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο.
.
«Οι σημερινές συνθήκες στην Συρία δεν επιτρέπουν την προώθηση ενός οικειοθελούς επαναπατρισμού σε μεγάλη κλίμακα, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
.
«Οι περιορισμένοι επαναπατρισμοί που πραγματοποιούνται αναδεικνύουν την πληθώρα των εμποδίων και των απειλών που βαρύνουν ακόμη την επιστροφή των εκτοπισμένων και των προσφύγων, ιδιαίτερα η αναγκαστική στράτευση, η κράτηση χωρίς διακρίσεις, οι εξαφανίσεις, οι βασανισμοί, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, οι διακρίσεις στην πρόσβαση στην στέγη, στην γη και στην ιδιοκτησία, καθώς και η ανεπάρκεια ή η απουσία στοιχειωδών παροχών», εξηγεί ο Ζοζέπ Μπορέλ.
.
«Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς το καθεστώς και τους εντολείς του να δεσμευθούν πλήρως και καλή τη πίστει στις εργασίες της Συνταγματικής Επιτροπής, καθώς και σε όλα τα άλλα θέματα που μνημονεύονται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα την απελευθέρωση των κρατουμένων», καταλήγει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *