Το 2014 οι νομοθέτες της Ουγκάντα εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες της αφρικανικής ηπείρου όπου οι άνθρωποι με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό μπορεί να εκτίσουν ακόμα και ισόβια ποινή. Το 2014 οι νομοθέτες της Ουγκάντα εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους.

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποκάλυψαν ένα εγκληματικό δίκτυο που βοηθούσε ανθρώπους από την Ουγκάντα να πάρουν άσυλο στη χώρα, παραποιώντας τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η ολλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης δήλωσε ότι η οργάνωση δίδαξε στους ανθρώπους πώς να προσποιούνται ότι είναι μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. Παράλληλα, τους έδιναν πλαστά έγγραφά με αντίτιμο 2.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι επανεξέτασαν τις αιτήσεις ασύλου 250 ατόμων και πιστεύουν ότι 36 από αυτές ήταν δόλιες. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι έχει ανακαλέσει το καθεστώς πρόσφυγα σε ένα άτομο και εισήγαγε ένα αυστηρότερο σύστημα για την αξιολόγηση των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ολλανδικής ομάδας δικαιωμάτων ΛΟΑΤ+ δήλωσε ότι η ολλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης δεν έλαβε υπόψη τις πολιτιστικές διαφορές κατά τη συνέντευξη των αιτούντων άσυλο από την Ουγκάντα.

«Ρωτάτε κάποιον από διαφορετική χώρα και πολιτισμό που δεν έχει μιλήσει ποτέ σε κανέναν για τη σεξουαλική του ταυτότητα να πει την ιστορία του για το πώς συνειδητοποίησε τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Μπορώ να φανταστώ ότι θα ήθελαν να είναι καλά καλά προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους ερωτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανσέξουαλ» δήλωσε ο ακτιβιστής Φίλιπ Τίζμα στο Reuters.

Άλλοι ακτιβιστές ΛΟΑΤ+ σημείωσαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης θα μπορούσε να αποτρέψει τους γνήσιους πρόσφυγες να λάβουν άσυλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *