Σε ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό στραπάτσο κατέληξε η προσπάθεια για «διπλωματία των σεισμών» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έστελνε μέσω τηλεφωνήματος την αλληλεγγύη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος έστελνε το… Oruc Reis ακριβώς πάνω στα όρια ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δηλαδή στον 28ο μεσημβρινό σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα. 

Όπως όλα δείχνουν ο Τούρκος πρόεδρος δεν εντυπωσιάστηκε από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη και φαίνεται πως περίμενε… πιο πολλά από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να ικανοποιηθεί και να σταματήσει να καταπατά την ελληνική κυριαρχία.

Σε κάθε περίπτωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αυτή την πρωτοβουλία και επιπλέον έβαλε και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια να κάνει το ίδιο τη στιγμή και μάλιστα να δηλώσει πως η Ελλάδα θα αποστείλει και άντρες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, τη στιγμή που το Oruc Reis βρισκόταν ή ήταν καθ’ οδόν για τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, έδωσε την εικόνα ενός ηγέτη υποτελούς κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού έστειλε το Oruc Reis στον 28ο μεσημβρινό είπε «ευχαριστώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτοντας πως «η αλληλεγγύη είναι σημαντικότερη από πολλά πράγματα στη ζωή», μάλλον θα εννοούσε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην… υφαλοκρηπίδα της.

“Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους και το τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι οι δύο γείτονες χώρες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πιο πολύτιμο από πολλά πράγματα στη ζωή”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *