Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, alkis@kalkis.euwww.kalkis.eu

Με αυτά τα βαρύτατα κοσμητικά επίθετα, και δικαίως, χαρακτήρισαν οι Τούρκοι αντιφρονούντες στο  Twitter, όπου εμφανίστηκε και το hashtag #Spano Παραιτήσου# SpanoDémission), την επίσκεψη στην Τουρκία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνRobert Spano που δεν ανέφερε δημοσίως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Marie Jégo, ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη της εφημερίδας Le Monde, στις 9-9-2020 με τίτλο : «Ο Ευρωπαίος δικαστής Ρόμπερτ Σπάνο στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ συγκάλυψης και ξεγλιστρήματος» (Le juge européen Robert Spano à Istanbul, entre flagornerie et esquive) και την παρακάτω φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), στην οποία φαίνεται ο Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρόμπερτ Σπάνο στην Άγκυρα στις 3 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Ρόμπερτ Σπάνο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), σε επίσκεψη στην Τουρκία, από την Πέμπτη 3 έως το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, έφυγε με το δίπλωμα στην τσέπη του επίτιμου διδάκτορα, το οποίο του απονεμήθηκε την Παρασκευή από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η διάκριση άφησε μια πικρή γεύση στους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας των πολιτώνστενοχωρημένους από αυτήν την πράξη του πρώτου Ευρωπαίου δικαστή που την θεωρούν μια υποστήριξη στο καθεστώς. Από αυτόν που υποτίθεται ότι είναι ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία τακτικά καταπατούνται  από την Τουρκία. «Ο άνθρωπος κατέστρεψε μια φήμη τριάντα ετών μέσα σε τρεις ημέρες», δήλωσε ο δημοσιογράφος Can Dündar σε ένα tweet. Η Τουρκία είναι η 2η χώρα, πίσω από την Ρωσίαπου εγκαλείται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ούτε μια λέξη δεν είπε ο πρόεδρος για τους 6.000 περίπου ακαδημαϊκούς που απολύθηκαν με διάταγμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Τι έκανε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου σχεδόν 200 εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί αυθαίρετα; , ρωτάει ο Mehmet Altan, ο οποίος δίδαξε για 30 χρόνια στο ίδιο πανεπιστήμιο πριν απολυθεί από τη θέση του κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκκαθαρίσεων ενάντια στους διανοούμενους μεταξύ του 2016 και του 2017. Ο εν λόγω διανοούμενος αναρωτιέται τι θα συμβεί, «την ημέρα που η υπόθεση των ακαδημαϊκών φθάσει  στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο ; Ο δικαστής Σπάνο θα εμφανιστεί ως αυτός που έλαβε μια ανταμοιβή από τον κατηγορούμενο» ;

Έλα ντε ;

Πηγή: Ανιχνεύσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *