ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ: Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε κατά τη διάρκεια των χθεσινών «εγκαινίων» της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ότι φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα ανοίξει για τους ορθόδοξους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επίσημη ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο, σήμερα το Φανάρι ανακοίνωσε ότι πήρε τελικά την άδεια από τη Νομαρχία Τραπεζούντας.

Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η… πρόσκληση του Τούρκου προέδρου μοιάζει (με πόνο ψυχής) να αφήνει αδιάφορους πολλούς Πόντιους που αισθάνονται απογοητευμένοι με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Άλλωστε, χθες άλλη μία Αγία Σοφία, αυτή της Τραπεζούντας, άνοιξε μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο εργασιών και πάλι ως τζαμί, όπως είναι από το 2013.

Εκφράζοντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η πρόεδρος Χριστίνα Σαχινίδου δήλωσε στο Voria.gr ότι είναι αδύνατο η ομοσπονδία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ερντογάν. «Εδώ, ο “αγαπητός” σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά. Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική», ανέφερε.

Όπως είπε, η γενοκτονική πρακτική συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία. «Το βλέπουμε και τώρα. Αυτή είναι μια γενοκτονική πολιτική. Πολιτιστική γενοκτονία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Σαχινίδου, δεν υπάρχει καμμία πρόθεση από τους Πόντιους να πάνε στην Τουρκία. «Και ας καταλάβουν όλοι, ότι αν σταματήσουμε τελικά να πηγαίνουμε ίσως γίνει κάτι, ίσως καταλάβουν κάτι. Η περιοχή, εκεί στην Τραπεζούντα θησαύρισε τα τελευταία χρόνια από τους χιλιάδες προσκυνητές που πήγαιναν στο μοναστήρι. Για μας η Παναγία Σουμελά υπάρχει εδώ, στο όρος Βέρμιο κι εδώ θα πάμε φέτος να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα της», κατέληξε.

Από: pontos-news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *