Να ενημερώσουμε την Ουάσινγκτον στο ανώτατο επίπεδο, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αναστείλει την λειτουργία όλων των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος για όσο χρόνο εμείς κρίνουμε σκόπιμο. Την άποψη αυτή διατυπώνει μέσω του liberal.gr ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλώντας για ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό χαρτί που έχει στα χέρια της η Ελλάδα και που αν χρειαστεί θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει.

Εξηγεί ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Ουάσινγκτον ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προβεί σε μια κίνηση που θα υπονομεύσει ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή. “Δεν είναι δυνατόν να δέχεσαι επίθεση από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και οι βάσεις στην Ελλάδα να λειτουργούν ως να μην συμβαίνει τίποτα”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Τι διπλωματικά όπλα έχει η Ελλάδα απέναντι στην πρόσφατη επιθετική κίνηση της Τουρκίας ;

Η νέα επιθετική και όχι απλά προκλητική κίνηση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό. Απλώς δεν είχαμε ακριβώς εντοπίσει το χρονικό σημείο στο οποίο θα εκδηλωθεί. Τα δήθεν επιχειρήματα τα οποία προβάλει η γείτονα χώρα, προκειμένου να καλύψει- υποτίθεται- την επιθετική και παράνομη ενέργεια της είναι γνωστά και αποτυπώνονται εδώ και καιρό, τόσο σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

Η Τουρκία θεωρεί ότι δεν πρόκειται για περιοχές που είναι εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες ότι το Καστελόριζο είναι μέρος του αρχαιοπελαγικού νησιωτικού μας συμπλέγματος και ειδικότερα των Δωδεκανήσων. Αντιθέτως η Ελλάδα επικαλείται σταθερά το διεθνές δίκαιο καθώς και τις αρχές του ΟΗΕ και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Τουρκία με την σταθερή κλιμάκωση των επιθετικών της ενεργειών υπονομεύει το ΝΑΤΟ και θέτει νάρκη – ίσως εσκεμμένα- στα θεμέλια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Όταν η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιτίθεται κατά της Ελλάδας, υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 5 του Χάρτου της Συμμαχίας ;

– Τι προβλέπει το άρθρο αυτό;

Είναι το άρθρο της αυτόματης αλληλεγγύης σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ υποστεί επίθεση από μια μη νατοϊκή χώρα. Εδώ όμως η επίθεση προέρχεται από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Πέραν αυτού, ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ αναφέρει σαφώς ότι τα κράτη μέλη της συμμαχίας δεσμεύονται από τις αρχές του χάρτου του ΟΗΕ. Συνεπώς παραβιάζοντας τον χάρτη του ΟΗΕ, η Τουρκία παραβιάζει και εκείνον του ΝΑΤΟ.

– Πως διαμορφώνεται πλέον ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή;

Η σημερινή Ελλάδα έδειξε ότι έχει κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική βούληση, πολύ καλά οργανωμένες και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και ότι διαθέτει αποφασιστικότητα. Στον ‘Εβρο έδειξε ότι είναι σε θέση όχι μόνο να αποκρούσει κάθε τουρκικό επιθετικό σχεδιασμό αλλά και στο τέλος να επικρατήσει.

Εκτιμώ επομένως ότι αν ο κ. Ερντογάν παίξει το τελευταίο αυτό χαρτί, δηλαδή πόλεμο κατά κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα σημάνει ότι είναι ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας και επίσης θα σημάνει και το τέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Σημειώστε εδώ ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρά διπλωματικά χαρτιά τα οποία αν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσει. Η δική μου εισήγηση προς την κυβέρνηση είναι να ενημερωθεί η Ουάσινγκτον στο ανώτατο επίπεδο – γιατί μόνο αυτό μετράει στην κλιμάκωση μιας κρίσης – ότι σε περίπτωση που δεχθούμε επιθετική πρόκληση από την Τουρκία, τότε θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος για όσο χρόνο εμείς θα κρίνουμε σκόπιμο. Και αυτό καθώς δεν είναι δυνατόν να δέχεσαι επίθεση από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και οι βάσεις στην Ελλάδα να λειτουργούν ως να μην συμβαίνει τίποτα.

– Εννοείτε ότι πρέπει να καταδείξουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα διακυβευτούν συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σωστά;

Ακριβώς. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να ενημερώσουμε εμπιστευτικά και εγκαίρως την Ουάσινγκτον στο ανώτατο επίπεδο, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας και για όσο χρόνο απαιτηθεί, στην παραπάνω κίνηση. Σε μια κίνηση δηλαδή που εκ των πραγμάτων θα υπονομεύσει τα ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επίσης θα σας πω και κάτι ακόμη. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν και δεν θα δεχθεί να συζητήσει θέματα που αφορούν στην εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, άρα σε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένα ελληνικά εδάφη και δεύτερον την κυριαρχία σε συγκεκριμένα νησιωτικά συμπλέγματα.

liberal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *