Επί 45 χρόνια λέμε: Βούτυρο και όχι κανόνια και τώρα τρέχουμε να υπερασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία.

Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει πληθώρα δημοσιευμάτων αναφορικά το πρόγραμμα απόκτησης των νέων φρεγατών Belharra για το ΠΝ και της αρνητικές εξελίξεις επί τούτου.  Όπως είναι γνωστό το τελευταίο δίμηνο υπήρξε σημαντική πρόοδος στη πορεία των διαπραγματεύσεων καταλήγοντας στη τελική τεχνική διαμόρφωση των δυο πλοίων και ήταν γνωστό πως οι δυο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά στην τελική συμφωνία. 

Η τελευταία εξέλιξη την οποία και σας παρουσιάζουμε με πλήρη ακρίβεια και διασταύρωση των πληροφοριών μας κατά αποκλειστικότητα ήταν η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Patrick Maisonnave. Η συνάντηση των δυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ελλάδας και Γαλλίας έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών και ώρα 16.00.  

Εκεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η ελληνική κυβέρνηση μολονότι είχε θετική εισήγηση και ειλημμένη απόφαση για άμεση υπογραφή του προγράμματος ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις ζήτησε τη χρονική μετατόπιση της τελικής συμφωνίας για το μετέπειτα χρονικό διάστημα. Η αιτία αυτής της απόφασης όπως αναφέρθηκε στον Γάλλο πρέσβη ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, χρήματα τα οποία σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών άμεσα θα δοθούν.  

Φυσικά υπήρξε δυσφορία της γαλλικής πλευράς αφού η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης που ως τότε διεμήνυε και διατυμπάνιζε στους πάντες την υπογραφή της συμφωνίας στα τέλη του Ιουλίου τίθεται εν αμφιβόλω. 

Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς αποδείχθηκε αναξιόπιστη για πολλοστή φορά με πρόσχημα τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Βέβαια εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: 

Με τα αναδρομικά θα πολεμήσουμε; 

Η ουσία είναι πως για πολλοστή φορά άλλη μια κυβέρνηση βάζει πάνω από το εθνικό συμφέρον το κομματικό όφελος αφού αντί της άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο κυριαρχούν οι αντιλήψεις περί κομματικού οφέλους. 

Άλλωστε οι  φρεγάτες δεν φέρνουν ψήφους. Τα αναδρομικά φέρνουν. Αυτή ήταν και η «λογική» του επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης. 

Εκ των υστέρων η ελληνική πλευρά έσπευσε να τονίσει πως το προγραμμα δεν ακυρώνεται αλλά μετατοπίζεται χρονικώς με τη γαλλική πλευρά να ακυρώνει τις επόμενες συναντήσεις της προσεχούς εβδομάδας. 

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν ακόμα προγράμματα που αναλώνονται στην ατέρμονη ελληνική γραφειοκρατία και τον απαράδεκτο νόμο Βενιζέλου περί αμυντικών προμηθειών που η παρούσα κυβέρνηση ακόμα να αλλάξει προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ακόμα να ληφθούν αποφάσεις για τις νέες τορπίλες και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, το προγραμμα υποστήριξης των ΝΗ90 κτλ 

Η κατάσταση των προηγούμενων ημερών μας θύμισε εποχές αείμνηστου Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Πάνου Παναγιωτοπουλου.

Μήπως θυμάστε την επική φράση «σιγά μην γίνει πόλεμος κύριε Ναύαρχε»; 

Κάπως έτσι συνεχίζουμε και σήμερα. 

Γιάννης Νικήτας www.defencereview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *