Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τo πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά στη συνέχιση των εργασιών έρευνας στον βυθό στα ανοιχτά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, λόγω της σκληρής στάσης της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για να υπάρξει μια οριστική διευθέτηση, με εμπλοκή ΗΠΑ και Ισράηλ.
Το θέμα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης που θα έχουν το Σάββατο στην Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος IEVOLI RELUME, που μέχρι πρότινος βρισκόταν ανοιχτά της Κάσου και εν συνεχεία επέστρεψε στο Ηράκλειο Κρήτης, απέπλευσε, επιστρέφοντας στη βάση του στη Μεσίνα της Ιταλίας.
Στην Ιταλία βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο «NG WORKER», το δεύτερο ερευνητικό το οποίο, έπειτα από σχετική NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου, διεξήγαγε εργασίες βόρεια της Κρήτης 6,5 ναυτικά μίλια από της ακτές του Αγίου Νικολάου.
Εθνικής ταπείνωσης … συνέχεια
Επισημαίνεται ότι προ μηνών η Ελλάδα προέβη σε μια πρωτοφανή εθνική υποχώρηση με τη διπλωματική σφραγίδα της κυβέρνησης.
Τότε, υπήρξε ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό όταν τουρκικά πολεμικά πλοία φέρονται να εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας.
Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η κυβερνητική και μιντιακή υποβάθμιση του επεισοδίου, ήρθε το Τούρκικο Υπουργείο Άμυνας, κατά ειρωνικό και προκλητικό τρόπο, να ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία» δείχνοντας σε συμμάχους και αντιπάλους ότι η θαλάσσια περιοχή 6 μίλια πέρα από την Κάσο της ανήκει.
Την ίδια στιγμή, σε μια στιχομυθία ενδεικτική της όλης ελληνικής στάσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Α/ΓΕΝ -στην εκδήλωση για τα 50 έτη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας- ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας [σ.σ. αναφερόμενος στην Τουρκία], αλλά τελικά όλα καλά»…
Κι όλα αυτά ενώ η τουρκική διπλωματία, διεκδικεί διαχρονικά τα ύδατα νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου, παρουσιάζοντάς την ως περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.