Η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών, με ποσοστό 26,9%
Κατά 2,3 εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών εκτός ΕΕ που ζουν στην ΕΕ, με τους Ουκρανούς, τους Τούρκους και τους Μαροκινούς να αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες
Στις αρχές του 2024, περίπου 44,7 εκατομμύρια άτομα που έχουν γεννηθεί εκτός ΕΕ ζούσαν σε κράτος – μέλος.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 9,9% του πληθυσμού της ΕΕ.
Πρόκειται για αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και ζουν σε χώρες της ΕΕ εντοπίζεται στη Γερμανία (16,9 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (9,3 εκατομμύρια), την Ισπανία (8,8 εκατομμύρια) και την Ιταλία (6,7 εκατομμύρια).

Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών στο σύνολο του πληθυσμού ήταν στο Λουξεμβούργο με 51% του μόνιμου πληθυσμού.
Ακολουθεί η Μάλτα με 30,8%, η Κύπρος με 26,9% και η Ιρλανδία με 22,6%.
Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% του πληθυσμού στην Πολωνία, με ποσοστό 2,6% του μόνιμου πληθυσμού της.
Ακολουθεί η Ρουμανία με 3,1%, η Βουλγαρία με 3,3% και η Σλοβακία με 3,9%.
Μεταξύ 2014 και 2024, το ποσοστό των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Η Λετονία και η Ελλάδα ήταν τα μόνα δύο κράτη – μέλη που κατέγραψαν μείωση του ποσοστού των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.
Οι Ουκρανοί, οι Τούρκοι και οι Μαροκινοί πολίτες ήταν οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες πολιτών εκτός ΕΕ που ζούσαν στις χώρες μέλη της ΕΕ το 2024.
Η μετανάστευση επηρεάζεται από έναν συνδυασμό οικονομικών, περιβαλλοντικών, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ο πληθυσμός που γεννήθηκε στο εξωτερικό ήταν νεότερος από τον πληθυσμό που γεννήθηκε στη χώρα του.
Η διάμεση ηλικία των ατόμων που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν 45,1 έτη, ενώ για τους μετανάστες που ζουν στην ΕΕ ήταν 43,1 έτη.
Μόνο στην Εσθονία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών ήταν υψηλότερο στον πληθυσμό που γεννήθηκε στο εξωτερικό από ό,τι στον πληθυσμό που γεννήθηκε στη χώρα του.
Πηγή: euronews