Μέσα στις τελευταίες σαρανταοκτώ ώρες η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε σειρά πρωτοβουλιών που επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα δεν αμφισβητούν την συνεχή έγνοια του Κυπριακού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ διαχρονικά για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας καθώς και τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές σε ολόκληρη την Αφρική.
Α.Διορισμός
Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών και της στήριξης των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε τον διορισμό της κας Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου ως Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Η Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου, με αποδεδειγμένη διπλωματική ικανότητα και εμπειρία, θα εργαστεί για την προστασία των χριστιανικών και άλλων μειονοτήτων μέσω του διαλόγου με τα κράτη της περιοχής, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους και την προώθηση βιώσιμων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ η αποστολή της θα συνδράμει την προσπάθεια της ΕΕ για τη στήριξη των θρησκευτικών ομάδων της περιοχής.
Παράλληλα, θα προωθήσει τον πολυμερή διάλογο και τις διαθρησκευτικές συναντήσεις, ώστε να ενισχύσει τη συμπερίληψη των μειονοτήτων στις πολιτικές διαδικασίες της περιοχής.
Η Ειδική Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προωθήσει, επίσης, την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή συνδρομή προς τις κοινότητες των θρησκευτικών μειονοτήτων, με έμφαση σε έργα για την υγεία, την εκπαίδευση και την επανένταξη θυμάτων.
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποτελέσει, επίσης, βασική προτεραιότητα, με την ενίσχυση δράσεων για την αποκατάσταση και την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.
Επιπλέον, η Ειδική Εκπρόσωπος θα αναδείξει τον διπλωματικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, αξιοποιώντας τη γεωγραφική, την πολιτιστική και την ιστορική της θέση, ενώ θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με τον διορισμό της κας Θεσσαλίας Σαλίνας Σιάμπου, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις θρησκευτικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και να αναδείξει τον πλούτο της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ο διορισμός, χωρίς πρόσθετες απολαβές, τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2025.
Β.Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΜΠΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Μέση Ανατολή και διμερή θέματα συζήτησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
Η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης εργασίας του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όπου είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο Κόμπος πραγματοποίησε, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά επαφών με τους ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, χθες Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σαάρ, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. Είχε επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ron Dermer.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου κατέθεσε και στεφάνι. Είχε επίσης, συνάντηση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Αναφέρεται ότι στην Παλαιστίνη, ο Κόμπος συναντήθηκε σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και ομόλογό του, Μοχάμεντ Μουστάφα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα και η κατάσταση στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Εξωτερικών πραγματοποίησε τα εγκαίνια του κοινοτικού κέντρου υγείας σε χωριό στη διοικητική περιφέρεια της Ραμάλα.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από το πρόγραμμα «Cyprus Aid» του υπουργείου Εξωτερικών.
Το έργο είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται στη βάση διμερούς προγράμματος αναπτυξιακής συνεργασίας με πλήρη χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 230 χιλιάδων ευρώ, και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας και κοινωνικής ευημερίας, καθώς και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αναφέρεται.
Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των Ορθοδόξων Χριστιανικών κοινοτήτων και του σημαντικού ρόλου που επιτελεί το Πατριαρχείο.
«Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην προστασία της χριστιανικής κληρονομιάς των Αγίων Τόπων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Γ.Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Επίσκεψη Κύπριου ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Εκείνο όμως που είναι επιπρόσθετα αξιοσημείωτο είναι η εξής είδηση μετά την συνάντηση : ” Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο κ. Κόμπος, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ για επίσκεψη εργασίας, αναφέρει ότι είχε μια «ουσιαστική συζήτηση για βασικές πτυχές των περιφερειακών εξελίξεων» με τον κ. Σαάρ, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της κατάπαυσης του πυρός με την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, «συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων και των μειονοτήτων, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ στο πλαίσιο των προσεχών συνεδριάσεων και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης.
Σε δική του ανάρτηση, ο κ. Σαάρ, αναφέρει ότι συζήτησαν τις περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ισραήλ και Κύπρος.
«Συμφωνήσαμε και οι δύο στην ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας των μειονοτήτων στη Συρία, μεταξύ των οποίων η κουρδική και η χριστιανική κοινότητα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «είναι πυλώνας δύναμης και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή».
Γ.ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Αναχώρησε σήμερα (23/12) από το λιμάνι Λεμεσού ανθρωπιστική βοήθεια 1.200 τόνων (1.191 παλέτες) που περιλαμβάνει είδη τροφίμων, καθώς και ρουχισμό, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Το ανθρωπιστικό φορτίο θα διαμετακομιστεί μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ασντόντ, χωρίς επιπρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, με εκφόρτωση και μεταφορά για διανομή εντός της Γάζας, ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η βοήθεια αποτελεί δωρεά της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, καθώς και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, με έδρα το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΞ συνεχίζει την υλοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» με την επόμενη φάση της μακροπρόθεσμης πρωτοβουλίας της Κύπρου, με στόχο τη μεταφορά συμπληρωματικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος λειτουργεί ως συμπληρωματική οδός με στόχο την ανακούφιση των αμάχων και τη συμβολή στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών, σημειώνεται.
Το ΥΠΕΞ προσθέτει πως οι υποδομές της Κύπρου παραμένουν στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συγκέντρωση, αποθήκευση, ασφαλή επιθεώρηση και αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πρωτοβουλία διαθέτει πολλαπλές επιχειρησιακές εφαρμογές με δυνατότητες αναπροσαρμογής.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους εταίρους αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Το δρομολόγιο Κύπρος – Ασντόντ – Γάζα αναμένεται να συστηματοποιηθεί μέσω του εποπτικού Μηχανισμού του ΟΗΕ-2720 για επιχειρησιακό συντονισμό της διαδικασίας, διασφαλίζοντας την ομαλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών» , αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ ότι η Κύπρος, με συνέπεια, θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά ως χώρα της περιοχής, προωθώντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα για υποστήριξη στην προσπάθεια για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Δ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν ενώ στις Εκκλησίες της Κύπρου προχωρούυν οι έρανοι για την πολυμερήη ΣΤΗΡΙΞΗ του Πατριαρχείιου Αντιοχείας ενώ με προσοχή και χωρίς τυμπανοκρουσίες ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ο συνεχής διάλογος της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων της Κύπρου με τα τρία Πατριαρχεία και ιδιαιτέρως με το χειμαζόμενο ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Αντιοχείας.Επιπρόσθετα σημειώνουμε πως η Εκκλησία της Κύπρου ΔΙΑΤΗΡΕΙ άριστες σχέσεις και κανάλια με τις Εκκλησίες και άλλες ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ομολογίες της Μέσης Ανατολής από τα έτη μετά την εισβολή καθώς και από τις ιεραποστολικές πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Αφρική.
Επιπρόσθετα είναι γνωστό πως το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών της Κύπρου από δεκαετιών συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κύπρου σε σειρά ζωτικών θεμάτων που αφορούν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής,τις ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ κοινότητες και μειονότητες στις ίδιες περιοχές. Καθώς και για τη ΣΤΗΡΙΞΗ των ελληνικών κοινοτήτων και των εκπαιδευτικών εκκλησιαστικών και κοινωνικών τους ΔΡΑΣΕΩΝ μετά των Κυπριακών Ελληνικών Αδελφοτήτων και Οργανώσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εξ άλλου αριθμός Ιεραρχών στα τρία Πατριαρχεία είναι Κύπριοι την καταγωγή η έχουν άριστες σχέσεις με την εν γένει Κοινωνία της νήσου τις Ιερές της μονές, την Ιεραρχία και τον κλήρον και τον λαόν της νήσου.
Ελπίδα μας όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να καρποφορήσουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
geopolitico.gr