«Είμαι ένας άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, αλλά με υπολογισμένο τρόπο», είχε πει στη ρουμανική εφημερίδα Bursa το 2012
Ο Stefan Mandel ο οποίος έχει καταγωγή από την Ρουμανία και την Αυστραλία, έχει καταφέρει όχι μια αλλά… 14 φορές να κερδίσει το λαχείο.
Με πιθανότητες μία στα… 300 εκατομμύρια να κερδίσει το τζάκποτ, δεν το άφησε στην τύχη και στην επιλογή των αριθμών τυχαία όπως οι υπόλοιποι από εμάς, αλλά είχε σχέδιο.
Χρησιμοποίησε τις μαθηματικές του ικανότητες για να βρει τον συνδυασμό αριθμών που θα του έδιναν τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει.
Ζητώντας τη βοήθεια μιας ομάδας επενδυτών και ενός συνδικάτου που ονομάζεται International Lotto Fund, ο Mandel στόχευσε στη συνέχεια λοταρίες στις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και την Αυστραλία.
Με τη μέθοδό του κατάφερε να κερδίσει τζάκποτ 27 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 900.000 δολάρια σε άλλα τζακποτ, βρίσκοντας λιγότερους σωστούς αριθμούς.
Όμως, ενώ το σχέδιο δεν ήταν τεχνικά παράνομο, προκάλεσε πολλές υποψίες και ο Mandel και το ILF ερευνήθηκαν από τη CIA και το FBI.
Και οι δύο τελικά απαλλάχθηκαν από κάθε αδίκημα.
Πώς ακριβώς το έκανε; Ο Mandel είπε ότι είναι «απλά μαθηματικά».
Ονόμασε τον αλγόριθμό του για την επιλογή αριθμών «συνδυαστική συμπύκνωση».
Αυτό βασίστηκε στην τιμή της αγοράς αρκετών λαχείων για να παίξετε κάθε πιθανό συνδυασμό, η οποία ήταν μικρότερη από το έπαθλο του τζάκποτ.
Τελικά, οι ΗΠΑ καθιέρωσαν νόμους που απαγορεύουν στους παίκτες να αγοράζουν λαχεία… χύμα, καθώς και τη χρήση λαχείων που δημιουργούνται από υπολογιστή, ώστε κανείς να μην μπορεί να επαναλάβει αυτήν τη μέθοδο.
Μετά από μια ακόμη μεγάλη του νίκη, ο Mandel μπήκε σε μια μακρά δικαστική μάχη και ενώ αθωώθηκε, έχασε αρκετά χρήματα για να φτάσει στη δικαίωση.
Ο Manderl κήρυξε πτώχευση το 1995 και πέρασε την επόμενη δεκαετία «τρέχοντας» διάφορα επενδυτικά σχήματα.
Σήμερα, ο Mandel περνά το χρόνο του στην παραλία στο νησί Βανουάτου, αφού δήλωσε ότι έχει αποσυρθεί από το κυνήγι του λαχείου.
«Είμαι ένας άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, αλλά με υπολογισμένο τρόπο», είπε στη ρουμανική εφημερίδα Bursa το 2012.