Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως η δήλωση του εντεταλμένου για τη σύνθεση της κυβέρνησης Χριστιάν Μίτσκοσκι ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία του κράτους σε επίσημο πλαίσιο συνάδει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Μίτσκοσκι είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει τον όρκο με τον οποίο θα αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα με τη συνταγματική ονομασία του κράτους, την οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και για εξωτερική χρήση.
Απαντώντας σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής στη νοτιοσλαβική ‘μακεδονική’ γλώσσα, από την υπηρεσία Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτός από το ότι η δήλωση Μίτσκοσκι συνάδει με τη συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνουν και τη στήριξη της Συμφωνίας (των Πρεσπών).
«Η δήλωση του εντεταλμένου Μίτσκοσκι ότι θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία του κράτους σε όλα τα επίσημα πλαίσια συνάδει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα ιστορικό επίτευγμα για την απελευθέρωση των κερδών ασφαλείας στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτή τη ζωτική συμφωνία, επαναλαμβάνουν τη σημασία του σεβασμού της και θα συνεργαστούν με όλα τα μέρη για να διατηρήσουν τα οφέλη της, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Φωνή της Αμερικής.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην πρέσβης των Σκοπίων στις ΗΠΑ, Βάσκο Ναουμόφσκι, σε δήλωσή του στο Κανάλ 5, αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει συνεχώς τη δέσμευσή του να τηρεί όλες τις συμφωνίες και η τελευταία θέση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συμβατή με τις ανακοινώσεις για την τήρηση των συμφωνιών.
Μεγάλο ‘μπάχαλο’ με το όνομα
Ο νέος πρωθυπουργός και η πρόεδρος θα χρησιμοποιούν το ‘Βόρεια Μακεδονία’ αναγκαστικά μόνο σε διεθνές πλαίσιο
-«Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω ότι η επίσημη τήρηση της Συμφωνίας θα συνεχιστεί, αλλά ταυτόχρονα η μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα εθνικά μας συμφέροντα, δηλαδή στην άτυπη χρήση και όπου δεν απαγορεύεται σύμφωνα με τη συμφωνία, να χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδονία και Μακεδόνας, να χρησιμοποιείται αντί της νέας ονομασίας, δηλαδή με την προσθήκη (Βόρεια) στο όνομα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και τα δύο εκεί πού πρέπει και εκεί πού δεν πρέπει, – είπε Βάσκο Ναουμόφσκι – πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ.
Την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, Μητσοτάκης και Μίτσκοσκι έχουν ήδη ανταλλάξει μηνύματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον Ναουμόβσκι, επίκεντρο της συνόδου θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλα θέματα ασφάλειας και η αντιπροσωπεία των Σκοπίων θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της μέσω διμερών συναντήσεων.
« Ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις ότι θα γίνει κάποια προσπάθεια να ανοίξει αυτό το θέμα στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ από την ελληνική αντιπροσωπεία, ωστόσο, νομίζω ότι τα προβλήματα και το επίκεντρο του ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η η κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη ως κάτι που είναι στην ουσία της ύπαρξης του ΝΑΤΟ, σε αυτές τις διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου, φυσικά, θα μπορέσουν να ανοίξουν διάφορα θέματα, αλλά θα είναι επίσης μια ευκαιρία για την αντιπροσωπεία μας να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση», δήλωσε ο Ναουμόφσκι.
Ο Μητσοτάκης είχε πει προηγουμένως στον Μιτσκόσκι ότι θα τον έβαζε σε αυτό που χαρακτήρισε «άβολη θέση» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον με επιχειρήματα και στοιχεία που σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.