Παρά τις ενδείξεις ότι οι οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να επηρεάσουν την ιατρική πρακτική και την έρευνα και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των ασθενών στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, αυτές οι σχέσεις παραμένουν διάχυτες. Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της πλατφόρμας Open Payments, μιας βάσης δεδομένων που παρακολουθεί τις πληρωμές μεταξύ ιατρών και βιομηχανίας, μια ομάδα με επικεφαλής έναν ερευνητή του Penn State διαπίστωσε ότι οι γιατροί έλαβαν περίπου 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια από κατασκευαστές φαρμάκων και συσκευών μεταξύ 2013 και 2022.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο JAMA . Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τις πληρωμές του κλάδου διαχρονικά και ανά ειδικότητα.

“Συνολικά, δείχνει ότι οι Ανοιχτές Πληρωμές δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα λογιστικό φύλλο. Το αν υπάρχει ανάγκη για αποτροπή ή αλλαγή συμπεριφοράς απαιτεί μια ευρύτερη συζήτηση με συμμετοχή του κοινού”, δήλωσε ο Andrew Foy, αναπληρωτής καθηγητής στο Penn State College of Medicine and αντίστοιχος συγγραφέας στο χαρτί.

Το 2013, ο νόμος Physician Payments Sunshine ψηφίστηκε ως απάντηση στις εκκλήσεις για  στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των γιατρών που διδάσκουν νοσοκομεία και των κατασκευαστών φαρμάκων και  . Οδήγησε στη δημιουργία της βάσης δεδομένων Open Payments . Οι κατασκευαστές υποχρεούνται να υποβάλλουν πληροφορίες για όλες τις πληρωμές και τις μεταφορές αξίας.

Για αυτό το έγγραφο, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τις Open Payments από το 2013 έως το 2022. Περιλάμβαναν πληρωμές (τόσο σε μετρητά όσο και σε ισοδύναμα μη μετρητών) σε γιατρούς για συμβουλευτικές υπηρεσίες, μη συμβουλευτικές υπηρεσίες, τρόφιμα και ποτά, ταξίδια και διαμονή, ψυχαγωγία, εκπαίδευση , δώρα, επιχορηγήσεις, φιλανθρωπικές συνεισφορές και τιμητικές διακρίσεις.

Ανέλυσαν δεδομένα για 39 ειδικότητες. Εξέτασαν επίσης τη διακύμανση εντός της ειδικότητας – τη διαφορά μεταξύ του μέσου ποσού που καταβάλλεται στους γιατρούς μιας ειδικότητας και του μέσου ποσού που καταβάλλεται στο κορυφαίο 0,1% των γιατρών αυτής της ειδικότητας. Τέλος, προσδιόρισαν τα 25 φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα που σχετίζονται με τις μεγαλύτερες συνολικές πληρωμές.

Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς έλαβαν τουλάχιστον μία πληρωμή και περίπου το 94% των πληρωμών σχετίζονταν με ένα ή περισσότερα ιατρικά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο. Ένα μικρό ποσοστό γιατρών έλαβε τα μεγαλύτερα ποσά, που συχνά ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο δολάρια. Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί έλαβαν το μεγαλύτερο ποσό  , ενώ οι παιδοχειρουργοί έλαβαν το μικρότερο ποσό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *