Γενικός ξεσηκωμός

Όλα για την σημαία! Μαίνεται στην Γαλλία ο «πόλεμος» με πολιτικό υπόβαθρο και στην μέση την σημαία των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»…

Με αναρτήσεις οι πολιτικοί άσκησαν δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν φαίνεται κάπου η σημαία της ίδια της χώρας, αλλά ούτε και ο χριστιανικός σταυρός, στο μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι.

Μεταξύ όσων αντέδρασαν ήταν η επικεφαλής της λίστας του εθνικιστικού κόμματος «Reconquête» στις ευρωεκλογές, Μαρίν Λεπέν: «Γιατί σβήσατε τον σταυρό στην κορυφή του τρούλου των Απομάχων; Γιατί όχι γαλλική σημαία; Τι νόημα έχει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία αν είναι για να κρύψουμε τι είμαστε;», αναρωτήθηκε.

Ο ανταγωνιστής της δε, στο Les Républicains, Φρανσουά Μπελαμί, κατήγγειλε όσους «είναι έτοιμοι να αρνηθούν την Γαλλία σε σημείο παραμόρφωσης της πραγματικότητας για να ακυρώσουν την ιστορία της. Ο σταυρός αποτελεί το βαθύ νόημα».

Από μεριάς του, ο πρόεδρος της εθνικής συσπείρωσης, Τζόρνταν Μπαρντελά, εξαπέλυσε μύδρους για «την περιφρόνηση της τρίχρωμης σημαίας μας, την ακύρωση της χριστιανικής μας κληρονομιάς, το μεγάλο σβήσιμο της ταυτότητάς μας».

Eιδικότερα, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε λεπτομέρεια που αφορά το Μνημείο των Απομάχων, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένας σταυρός. Όμως στην αφίσα έχει αντικατασταθεί από ένα βέλος! Πολλοί χρήστες των social media έκαναν επικριτικά σχόλια αναφορικά με την απόφαση του καλλιτέχνη: «Θα παρατηρήσετε την επιθυμία τους να σβήσουν όλα τα σημάδια του χριστιανισμού», «Ντροπή για τη χώρα μας», «Η αορατότητα της ταυτότητάς μας είναι ένα απαράδεκτο λάθος».

Σχεδιαστής της αφίσας και της όλης ιδέας είναι ο Παριζιάνος καλλιτέχνης Ugo Gattoni. Συμπεριέλαβε ολόκληρη την γαλλική πρωτεύουσα σε ένα ιδιαίτερο ιδεατό νησί, στο οποίο διακρίνονται: ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, το Σταντ ντε Φρανς, ο Σηκουάνας, η γέφυρα Alexandre III αλλά και το διάσημο ελληνικό γλυπτό «Δισκοβόλος» του Μύρωνα! «Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 2.000 ώρες εργασίας» δήλωσε ο Gattoni για την δημιουργία της αφίσας που θα εκτίθενται στο Musee d’Orsay μέχρι την Δευτέρα. Το έργο αποτελείται από δύο αφίσες, των Ολυμπιακών και των παρολυμπιακών Αγώνων.

newsbreak.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *