Σε δικαστικά “χάδια” για τους φερόμενους ως δράστες οδηγείται σχεδόν 3,5 χρόνια μετά η πρωτοφανής υπόθεση επίθεσης και διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Μπουραντώνη στις 29 Οκτωβρίου 2020.
Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, τις επικηρύξεις 100.000 ευρώ για τους δράστες και κυρίως για τα μεγάλα λόγια περί παραδειγματικής τιμωρίας για μια υπόθεση βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές των ελληνικών πανεπιστημίων, η ουσία είναι πως και πάλι η δικαστική κατάληξη είναι αντιστρόφως ανάλογη : Από τους 8 συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κακουργήματα, οι πέντε έχουν ήδη απαλλαγεί δια βουλεύματος και οι υπόλοιποι 3 παραπέμφθηκαν σε δίκη (κατά μετατροπή των κατηγοριών) για πλημμελήματα με τη δίκη τους να έχει προσδιοριστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024. Κοινώς άνθρακες ο θησαυρός…
Η διαπόμπευση
Το περιστατικό έγινε γνωστό στις 29 Οκτωβρίου 2020, εν μέσω δηλώσεων της κυβέρνησης για εκκένωση όλων των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια. Έγινε όμως γνωστό δυο μέρες μετά αφού οι δράστες φρόντισαν να διαπομπεύσουν τον πρύτανη, με μια φωτογραφία , ακινητοποιημένο και περικυκλωμένο από τους εισβολείς, με μια πινακίδα στον λαιμό του που έγραφε “αλληλεγγύη στις καταλήψεις”. Έτσι ολοκληρώθηκε η διαπόμπευση, αναλόγου ύφους “με τις ταμπέλες που κρεμούσαν οι Ναζί στους Εβραίους”, όπως είπε ο και τότε υπουργός Μιχ. Χρυσοχοίδης. Επρόκειτο για 15 άτομα που εισέβαλαν στο γραφείο του Δημήτρη Μπουραντώνη προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, σύμφωνα με ανακοίνωση και σχετική φωτογραφία που διένειμε το Πανεπιστήμιο. Έπιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν “γης μαδιάμ”. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σωματικά στον Πρύτανη, αρπάζοντας τον από τον λαιμό, ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.
Ευθύνη
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η “Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης” με κείμενο σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου: “Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων”.
Αποτυπώνοντας, μάλιστα, το σκεπτικό τους πίσω από την σοκαριστική εικόνα του Δημήτρη Μπουραντώνη έγραφαν ότι “δεν θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιοποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης”.
Το σύνολο του πολιτικού κόσμου καταδίκασε το περιστατικό, συνάδελφοι του κ. Μπουραντώνη εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης, ενώ διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Με αφορμή το περιστατικό ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με τη Σύνοδο να εκφράζει τη συμπαράστασή της στον κ. Μπουραντώνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για “απομονωμένες μειοψηφίες” που επιχειρούν να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε “ορμητήρια ανομίας”.
Θέση είχε πάρει με ανάρτηση στο Τwitter, ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας για επίθεση που “προσβάλλει βάναυσα την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη.. Η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας” και επισημαίνει ότι “το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας”. Αυτά το μακρινό 2020.
Συλλήψεις
Στις αρχές του 2021 η αστυνομία συλλαμβάνει οκτώ φοιτητές 20-26 ετών ως τους δράστες της επίθεσης. Η επικήρυξη που είχε ανακοινωθεί δεν ενεργοποιήθηκε, γιατί η ταυτοποίηση έγινε με τεχνολογικά μεσα, όπως αναφερόταν τότε. Μάλιστα, οι συλληφθέντες φέρονταν να είναι γνωστοί στις Αρχές και να έχουν προσαχθεί ξανά στο παρελθόν. Οι οκτώ φοιτητές κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού. Τελικά μετά την παραπομπή τους στον ανακριτή , στις αρχές Ιανουαρίου 2021, οι τέσσερις από κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ στον καθένα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν και υποστήριξαν ότι δεν μετείχαν στην επίθεση φασιστικού τύπου κατά του πρύτανη.
Απαλλάχτηκαν
Εν τέλει μετά το πέρας της ανάκρισης το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε προ καιρού βούλευμα με το οποίο οι 5 από τους 8 κατηγορουμένους απαλλάχτηκαν πλήρως από κάθε κατηγορία! Οι υπόλοιποι 3 παραπέμπονται μεν σε δίκη, πλην για πλημμελήματα, αφού κρίθηκε πως δεν προκύπτει κακουργηματική πράξη!
Συγκεκριμένα οι 3 πρόκειται να δικαστούν στο ΣΤ’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 5/11/24 για τα πλημμελήματα της :
-παράνομης κατακράτησης από κοινού (κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας απο κακουργηματική αρπαγή)
-Παράνομης βίας από κοινού
-Διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας
-Φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων που χρησιμεύουν για το κοινό όφελος.
Του Παναγιώτη Στάθη
capital.gr