Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας της Βρετανίας θεσπίζονται νέοι κανόνες που εστάλησαν σχετικές οδηγίες σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να ελαχιστοποιηθεί η χρήση κινητών από τους μαθητές για να βελτιωθεί και η συμπεριφορά τους στην τάξη.
Η Υπουργός Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε στο BBC πως η οδηγία αυτή έχει στόχο να προσφέρει μια «συνέπεια στον κανόνα πως δεν υπάρχει χώρος στα σχολεία για χρήση κινητών στη διάρκεια παραμονής των μαθητών». Στην παρούσα φάση, η εικόνα στα σχολεία ποικίλει. Κάποια σχολεία απαγορεύουν τα κινητά, ενώ κάποια τα επιτρέπουν μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Η Υπουργός ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει περαιτέρω και με σχετική νέα νομοθεσία και δήλωσε πως όλα θα εξεταστούν αν η οδηγία που έχει δοθεί δεν δουλέψει.
Πώς θα εφαρμοστεί η οδηγία της Βρετανικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας η οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης δίνει αρκετά παραδείγματα για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η απαγόρευση.
Μία λύση είναι το σχολείο να ζητάει τα τηλέφωνα των παιδιών με το που φτάνουν εκεί και στη συνέχεια να τους τα παραδίδει στο σχόλασμα.
Μια άλλη πρόταση είναι οι μαθητές μπορούν να κλειδώνουν το κινητό τους στο προσωπικό τους ντουλάπι ή ακόμη να το κρατούν στην τσάντα τους απενεργοποιημένο ή αθόρυβο και να μην το χρησιμοποιούν καθόλου.
Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να κατανοήσουν οι γονείς ότι η όποια επικοινωνία με τα παιδιά τους θα πρέπει να γίνεται μέσω της γραμματείας του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την Ένωση Σχολείων και Κολλεγίων της χώρας, καθώς οι επικεφαλής θεωρούν πως το μέτρο δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τζοφ Μπάρτον δήλωσε πως «τα περισσότερα σχολεία απαγορεύουν ήδη τα κινητά τηλέφωνα στη διάρκεια της σχολικής ημέρας ή τα περιορίζουν σημαντικά.
Έχουμε χάσει το μέτρημα του πόσες φορές οι υπουργοί της χώρας έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων. Είναι μια μη-πολιτική απόφαση για ένα μη-πολιτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να αφιερώσει τις δυνάμεις της στο να αντιμετωπίσει επιτυχώς το επιζήμιο περιεχόμενο που βρίσκουν τα παιδιά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».
Τέλος δεν είναι λίγοι οι επικριτές της κυβέρνησης που θεωρούν ότι η νέα αυτή οδηγία έρχεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών πως τάχα γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα κινητά και του περιεχομένου που υπάρχει στα social media.