Άραγε τι ήθελε να κρύψει η ουκρανική ηγεσία;

Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαιώνουν ότι το αεροσκάφος Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς κρατούμενους καταρρίφθηκε από πύραυλο Patriot, γράφουν οι New York Times.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει δημόσια τι ακριβώς κατέρριψε το αεροπλάνο, αλλά αξιωματούχοι που μίλησαν ιδιωτικά υπό τον όρο της αυστηρής ανωνυμίας δήλωσαν ότι οι αναφορές πως χρησιμοποιήθηκε πύραυλος Patriot είναι σωστές», ανέφερε η εφημερίδα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει τις ταυτότητες των επιβαινόντων, αλλά παραδέχονται πως είναι πιθανό ότι κάποια από τα θύματα να ήταν στην πραγματικότητα Ουκρανοί αιχμάλωτοι.

Και αυτή η δήλωση έρχεται για ακόμα μία φορά να εγείρει το ζήτημα για το ποιοι ήταν αυτοί οι Ουκρανοί που θα γύριζαν πίσω ή τι θα έλεγαν και έτσι το Κίεβο ήθελε να μην φτάσουν ζωντανοί.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι το σύστημα Patriot που χρησιμοποιήθηκε για το χτύπημα του αεροσκάφους Il-76 παρασχέθηκε από ευρωπαϊκή χώρα.

Στις 24 Ιανουαρίου 2024, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πάνω από την περιοχή Μπέλγκοροντ στο οποίο επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι που προορίζονταν για ανταλλαγή.

Όλοι τους, καθώς και τρεις συνοδοί Ρώσοι αξιωματικοί και έξι μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν.

Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στο αεροπλάνο με δύο πυραύλους από την περιοχή Λίπτσι, στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους MIM-104A του συστήματος Patriot.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό έγκλημα του Κιέβου εναντίον των πολιτών του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά γνώριζε ότι υπήρχαν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στο Il-76, και παρόλα αυτά χτύπησε – είτε από αμέλεια είτε εκ προθέσεως.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συντριβή του αεροπλάνου εγείρει ένα μεγάλο ερώτημα για τουλάχιστον ορισμένες συμφωνίες με το Κίεβο και ειδικά για 12 επιβάτες που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση το καθεστώς του Κιέβου και τον Zelensky καθώς ανήκαν στο νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ.

Για άλλη μια φορά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ουκρανικό καθεστώς στοχεύει τους πιο έμπιστους ανθρώπους του.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2022, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων που στεγαζόταν μέλη του Azov, περίπου 150 εξ αυτών που είχαν παραδοθεί στη μάχη του Azovstal.

Η μονάδα Azov είναι διαβόητη για τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσόφωνων του Ντονμπάς το 2014.

Με τη δολοφονία των 12, το καθεστώς του Κιέβου εξάλειφε πιθανότητα να αποκαλυφθεί η άμεση εμπλοκή τους στα εν λόγω εγκλήματα πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *