θάνατος του 17χρονου Γύφτου στη Βοιωτία, στις 11 Νοεμβρίου 2023 μετά από αστυνομική καταδίωξη αποτέλεσε αφορμή για μια σειρά επεισοδίων από ομόφυλους του σε διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών στις Αχαρνές και (ελάχιστα ευτυχώς) στα Άνω Λιόσια.

Παρά τις αντιδράσεις ωστόσο και τις επικρίσεις ενίοτε για ρατσιστική διάθεση, έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας καταδεικνύει ότι οι Γύφτοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%). Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις κλοπές και τις διαρρήξεις, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να προβληματίσει πρωτίστως τους ομοφύλους τους, για να μην παίρνει η «μπάλα» όλους.

Άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων αλλοδαπών, που και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι γράφουν ότι προέρχονται κυρίως από την Αλβανία και την τέως ΕΣΣΔ (ιδιαίτερα τη Γεωργία), την Αλγερία και το Πακιστάν.

Την έκθεση ανέδειξε σε ρεπορτάζ το protothemα.gr, παραθέτοντας στοιχεία, όπως:
Το 2021 εξαρθρώθηκαν στη χώρα μας 157 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από 1.081 μέλη. Το 65% αυτών των ομάδων, λίγο περισσότερες από 100 δηλαδή, ήταν «εγχώριες» και σε ποσοστό 83% ομοιογενείς. Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων, σε ποσοστό 71% αυτών (περισσότερες από 70 δηλαδή), αποτελούνταν από Γύφτους.

Από τις 104 κλοπές και διαρρήξεις, το 63%, περίπου 65, έγιναν από ομάδες Ελλήνων, περίπου 28 από ομάδες αλλοδαπών και οι υπόλοιπες 11 από μικτές εγκληματικές ομάδες (Ελλήνων και αλλοδαπών).

Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες που διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021, κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτές που αποτελούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Γύφτους (ποσοστό 84%). Οι ομάδες αυτές είναι κατά κύριο λόγο μερικά ιεραρχικές και τα μέλη τους έχουν, ως επί το πλείστον συγγενικές (ή/και φιλικές) σχέσεις μεταξύ τους.

Κλοπές και διαρρήξεις αφορούν σπίτια, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Ι.Χ.. Στα σπίτια οι κακοποιοί μπαίνουν από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, παραβιάζοντας πόρτες, προσποιούμενοι τους υπάλληλους του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, εφοριακούς, συντηρητές ανελκυστήρων, τους εμπόρους φρούτων και χαλιών κ.ά. Στα καταστήματα οι κακοποιοί δρουν κυρίως νυχτερινές – μεταμεσονύχτιες ώρες με κοπή ή εμβολισμό των ρολών ασφαλείας, ακόμα και με θραύση των τζαμαριών τους με καπάκια της ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πολυσύχναστους χώρους, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό ή και τον προκαλούσαν, ενώ πολύ συχνά απασχολούσαν τα θύματά τους για να μπορέσουν κάποιοι συνεργοί τους να αφαιρέσουν χρήματα, έγγραφα κλπ.

Η έκθεση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα του 2021 είναι συνολικά 114 σελίδες και αναφέρεται και στις άλλες «μορφές» εγκληματικότητας. Μπορείτε να τη βρείτε στο διαδίκτυο, μαζί με τις αντίστοιχες εκθέσεις προηγούμενων ετών.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *