Τα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στη Bundestag συζητήθηκαν, αλλά δεν ψηφίστηκε.

Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν τις απόψεις τους και τώρα περνάει σε διάφορες αναγνώσεις ολομέλειας και επιτροπές για περαιτέρω εργασίες σχετικά με το νόμο. Ενώ ένα σχέδιο νόμου της αντιπολίτευσης συνήθως δεν εγκρίνεται (στην περίπτωση αυτή, η αντιπολίτευση είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), οι νομοθέτες που παρουσίασαν το νομοσχέδιο), αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει και να τροποποιήσει τμήματα του σχεδίου νόμος και να το επανασυσκευάσει ώστε να περιλαμβάνει πολλά από τα επικίνδυνα στοιχεία που αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο.

Πρωτότυπο άρθρο

Αύριο, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, η γερμανική Bundestag θα ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η πολιτογράφηση για τους κατοίκους θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση για το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει νόμο που θα αλλάξει τον ποινικό κώδικα, κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Θα είχε αντίκτυπο σε άτομα που ζητούν παραμονή, άσυλο και πολιτογράφηση και η πρόθεσή του είναι να «παρέχει καλύτερη προστασία από την περαιτέρω εδραίωση και εξάπλωση του αντισημιτισμού που «μετανάστευσε από το εξωτερικό».

«Από την ημέρα της επίθεσης», αναφέρει ο νόμος στην εισαγωγή του, «αηδιαστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στους γερμανικούς δρόμους, που εκφράζουν απερίσκεπτη χαρά για τους θανάτους Εβραίων και αποκαλύπτουν ένα ανησυχητικό επίπεδο αντισημιτισμού».

Η πλειονότητα των διαδηλώσεων σε όλη τη Γερμανία δεν ήταν μόνο ειρηνικές, αλλά απλώς ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει μια κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Παρακολούθησα πολλές διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία και η μόνη ορατή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ήταν από την αστυνομία. Στην πραγματικότητα, ήμουν μάρτυρας  σε  μια διαδήλωση στη Φρανκφούρτη, όπου η αστυνομία απαγόρευσε τη διεξαγωγή της μόλις λίγα λεπτά πριν από την έναρξη. Εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν με κανόνια νερού, ακραία επίπεδα αστυνομικής παρουσίας και βραστήρες από τις αρχές επιβολής του νόμου που οδήγησαν στη σύλληψη περισσότερων από 300 ατόμων.

Σε ένα άλλο που παρακολούθησα στο Mannheim, η μόνη πράξη αντισημιτισμού που διαπράχθηκε ήταν ένας  άνδρας στο περιθώριο  της διαδήλωσής μας, σηκώνοντας το χέρι του σε έναν ναζιστικό χαιρετισμό για  να ανταγωνιστεί  και να εκφοβίσει τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές. Συνελήφθη αμέσως μετά, και τοπικές δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν μέρος της προγραμματισμένης διαδήλωσής μας.

Το 2022, πάνω από  το 80 τοις εκατό όλων των αντισημιτικών εγκλημάτων  στη Γερμανία διαπράχθηκαν από τη γερμανική ακροδεξιά, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει αυτά τα στατιστικά στοιχεία. Αντίθετα, αποδίδει βίαιο αντισημιτισμό με συμπάθεια στην «τρομοκρατία της Χαμάς», την οποία ισχυρίζονται ότι «επευφημείται και διαδίδεται στους γερμανικούς δρόμους και τις αυλές των σχολείων».

Το νομοσχέδιο ξεχωρίζει ξεκάθαρα τους Άραβες και τους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι ο αντισημιτισμός στη Γερμανία είναι πλέον μόνο «εισαγόμενος».

«Μια σημαντική μερίδα από αυτούς είναι προφανώς μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου ο αντισημιτισμός και η εχθρότητα προς το Ισραήλ έχουν ιδιαίτερο έδαφος», αναφέρει το σχέδιο νόμου, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιους αξιόλογους ισχυρισμούς.

Συνεχίζει: «καθώς και οι απόγονοί τους, τα μέσα διαμονής, ασύλου και ιθαγένειας πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη συνέπεια από πριν – εκτός από γενικά μέσα όπως το ποινικό δίκαιο – προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα ο αντισημιτισμός στη Γερμανία».

Συνοπτικά, ο νόμος όχι μόνο δημιουργεί μια προϋπόθεση όπου η αίτηση ιθαγένειας θα χορηγείται μόνο εάν το άτομο δηλώσει δέσμευση για το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και ορκιστεί ότι δεν συνέχισε καμία προσπάθεια στραμμένη κατά του Ισραήλ, αλλά μπορεί επίσης να αφαιρέσει το  καθεστώς  διαμονής και την υπηκοότητα των διπλών υπηκόων που έχουν καταδικαστεί για αντισημιτικό έγκλημα. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

«Η διατήρηση του νομικού status quo δεν αποτελεί επιλογή», ​​λέει το προσχέδιο νόμου, «καθώς η τρέχουσα νομική κατάσταση σαφώς δεν είναι κατάλληλη για την αποτελεσματική καταπολέμηση του συγκεκριμένου αντισημιτισμού που είναι ευρέως διαδεδομένος μεταξύ ορισμένων αλλοδαπών στη Γερμανία».

Στη Γερμανία, το τι συνιστά «αντισημιτικό έγκλημα» είναι εξαιρετικά διφορούμενο. Το 2017, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υιοθέτησε επίσημα τον Εργασιακό Ορισμό του Αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA). Συνήγοροι, μελετητές και νομικοί εμπειρογνώμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης (ELSC) καθώς και σε άλλες οργανώσεις, για παράδειγμα, έχουν από καιρό επικρίνει τον ορισμό του IHRA, υποστηρίζοντας ότι επαναπροσδιορίζει τον αντισημιτισμό συνδυάζοντας λανθασμένα την κριτική του Ισραήλ με τον αντιεβραϊκό  ρατσισμό  .

Σύμφωνα με  έκθεση  που διεξήχθη από την ELSC και δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, η επίκληση του ορισμού στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, βλάπτοντας ιδιαίτερα τους Παλαιστίνιους και τους Εβραίους ακτιβιστές.

Τώρα που η Γερμανία έχει χαρακτηρίσει συγκεκριμένα τις διαδηλώσεις ως παραδείγματα αντισημιτισμού που πρέπει να ποινικοποιηθούν, υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές. Ήδη, υπήρξαν παραδείγματα όπως η αφαίρεση του καθεστώτος του πρόσφυγα από έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή από τη Συρία και η  άρνηση παραμονής  σε Παλαιστίνιους γιατρούς που ήταν μόνο μέρος μιας παλαιστινιακής πολιτιστικής ομάδας.

Νομοθέτες και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι χρησιμοποιούν τον πόλεμο στη Γάζα για να καταστείλουν τη διαφωνία και να θεσπίσουν εξαιρετικά κατασταλτικούς νόμους κατά των μεταναστών. Ήδη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκριναν  νομοθεσία  που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των απελάσεων των ανεπιτυχών αιτούντων άσυλο. Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα χρειαζόταν κοινοβουλευτική έγκριση για να τεθεί σε ισχύ, αυξάνει τη μέγιστη διάρκεια κράτησης πριν από την απέλαση από 10 ημέρες σε 28 και διευκολύνει συγκεκριμένα την απέλαση ατόμων που είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Θα επιτρέψει επίσης τις έρευνες σε κατοικίες για τεκμηρίωση που επιτρέπει στους υπαλλήλους να προσδιορίσουν με βεβαιότητα την ταυτότητα ενός ατόμου, καθώς και να αφαιρέσει την υποχρέωση των αρχών να ειδοποιούν εκ των προτέρων τις απελάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα σχέδια νόμου που πρόκειται να ψηφισθούν αύριο δεν γράφτηκαν χωρίς νομική βάση. Ήδη τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ψηφίστηκε σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί ιθαγένειας, το οποίο είχε ήδη στόχο να περιορίσει την πολιτογράφηση ατόμων που έχουν καταδικαστεί για αντισημιτικά εγκλήματα. Ωστόσο, πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες μου είπαν εκείνη την εποχή ότι ο νόμος ήταν πολύ ασαφής για να αποτελέσει υλική απειλή για τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές.

Ένας ανώνυμος δικηγόρος από μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετανάστευσης μου είπε ότι η έννοια των εγκληματικών πράξεων που υποκινούνται από αντισημιτισμό ή ρατσισμό είχε ήδη εισαχθεί στον νόμο περί ιθαγένειας το 2019. «Όπως ήταν προβλέψιμο, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής περιπτώσεις όπου αυτός ο νέος κανόνας ήταν εφαρμοσμένος. Το νέο νομοσχέδιο του 2023 κάνει μόνο τεχνικές αλλαγές εισάγοντας μια νέα διαδικασία για να διασφαλίσει ότι οι αρχές ιθαγένειας μαθαίνουν για όλες τις σχετικές καταδίκες».

Τότε, ο δικηγόρος είπε ότι δεν υπήρχε «ένδειξη στο προσχέδιο ή στην επεξηγηματική έκθεση πώς θα ερμηνευθεί ο αντισημιτισμός» και ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι πρακτικό αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι νέες αλλαγές στο μέλλον».

Τώρα, όμως, είναι διαφορετικά. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τα επακόλουθα βάναυσα αντίποινα που θεωρούνται γενοκτονία από διεθνείς φορείς και δικηγόρους θα δείξουν μια δραστική υποχώρηση των πολιτικών ελευθεριών που επηρεάζει τους πιο ευάλωτους στη Γερμανία.

Οι θολές γραμμές αυτού που θεωρείται αντισημιτικό θα λασπώνονταν ακόμη περισσότερο. Η συμμετοχή σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων θεωρείται αντισημιτική και βίαιη; Οι πολιτικοί του CDU που εισήγαγαν αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται να το σκέφτονται σίγουρα. Ακόμη και η προστασία του δικαιώματος διαδήλωσης αμφισβητείται.

«Οι βίαιες υπερβολές σε διαδηλώσεις -όπως οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις τον Οκτώβριο του 2023- πρέπει να επιβληθούν κατάλληλα. Ωστόσο, η αυξανόμενη κατάχρηση του δικαιώματος διαδήλωσης συχνά δεν μπορεί να τιμωρηθεί επαρκώς», αναφέρει το σχέδιο νόμου. «Ο κανονισμός για παραβίαση της ειρήνης είναι πολύ στενός.

Γίναμε ήδη μάρτυρες  απαγορευμένων διαδηλώσεων  σε πόλεις και  βίαιες συλλήψεις της αστυνομίας που κρατούν άτομα  που φέρουν μόνο σημαίες και φορούν κεφιέ ή απλώς κρατούν αντιπολεμικές πινακίδες. Στο Βερολίνο, όπου κατοικεί μια από τις μεγαλύτερες παλαιστινιακές διασπορές στην Ευρώπη, υπάρχει τακτική αστυνομική παρουσία και ξεκάθαρα παραδείγματα φυλετικού προφίλ και παρενόχλησης εναντίον οποιουδήποτε μπορεί να «μοιάζει» σαν να συμμετέχει σε μια διαδήλωση που είχε απαγορευτεί στο παρελθόν. 

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ζητά να σταματήσει η βία μετά τη δολοφονία 11.000 Παλαιστινίων στη Γάζα, 5.000 εκ των οποίων παιδιά. Αντί τα κυβερνητικά στελέχη και οι δικοί τους εκπρόσωποι να ακούνε απλώς τις εκκλήσεις τους, θέλουν να τους τιμωρήσουν με κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους.

Prerequisite to naturalization in Germany? Pledge support for Israel’s right to exist

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *