Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής Urgewald, μαζί με άλλες 50 ΜΚΟ-εταίρους της, το 96% των εταιρειών που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.
Η έκθεση, που τιτλοφορείται “Global Oil and Gas Exit List (GOCEL)”, αναφέρει ότι οι επενδύσεις του τομέα για την έρευνα/ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου “αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον” από το 2021, ενώ επενδύθηκαν συνολικά 170,4 δισ. δολάρια την τελευταία τριετία.
Η Urgewald εκτιμά ότι 539 εταιρείες –συμπεριλαμβανομένων των Saudi ARAMCO, QatarEnergy και της ρωσικής Gazprom– ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγωγή 230 δισ. βαρελιών πετρελαίου ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), τα έργα αυτά “δεν είναι πλέον απαραίτητα” δεδομένης της ανάπτυξης καθαρών μορφών και τεχνολογιών ενέργειας. “Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου”, τόνισε ο ΔΟΕ. Μέσω αυτών των έργων, οι μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων, πιέζουν συγκεκριμένες χώρες να “εξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα”, υποστηρίζει η ΜΚΟ Urgewald.
Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι το “πράσινο λόμπι” -δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Urgewald είναι γερμανική ΜΚΟ- κάνει καλά την δουλειά του για να “σπρώξει” τεχνολογίες ΑΠΕ αμφιβόλου τεχνοοικονομικής βιωσιμότητας (ΕΔΩ και ΕΔΩ). Στην Ελλάδα όμως φαίνεται ότι η προπαγάνδα τους έχει απήχηση, αφού διαπιστώνεται ότι ενώ συνεχίζονται οι τεράστιες επενδύσεις σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε άλλα μέρη του κόσμου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη -ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με το αφήγημα του “πράσινου λόμπι”- προσπαθούσε συστηματικά να μας πείσει ότι τέτοιες επενδύσεις δεν έχουν νόημα και ότι δεν προλαβαίνουμε να προβούμε σε έρευνα και εκμετάλλευση (ΕΔΩ) γιατί θα μας προσπεράσει -δήθεν- η απανθρακοποίηση.
Μόνο πρόσφατα, μετά από πολυχρόνια καθυστέρηση και αφού δόθηκε το υπερατλαντικό “πράσινο φως”, η κυβέρνηση έδωσε άδεια για έρευνες (ΕΔΩ). Εννοείται ότι αυτό από μόνο του αφήνει υπόνοιες για το αν η στάση της είναι απλώς ιδεοληπτική -πρωτοστάτες δήθεν στην “πράσινη ανάπτυξη”- ή εάν υπάρχουν αφενός συγκεκριμένα συμφέροντα που προωθούν την χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ -ενώ η Γερμανία για παράδειγμα στρέφεται στον άνθρακα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ– και αφετέρου, παρασκηνιακές πιέσεις και σχέδια που μας θέλουν:
Α)Να παραμένουμε ενεργειακά εξαρτώμενοι με τα κοιτάσματά μας θαμμένα στο βυθό της θάλασσας,
Β)Να μην ερεθίζεται το τουρκικό θηρίο, και
Γ)Να διατηρείται η Τουρκία στο δυτικό μαντρί σφετεριζόμενη ορυκτό πλούτο που ξεκάθαρα ανήκει στον Ελληνισμό (ο γνωστός “χάρτης Μπάιντεν” ΕΔΩ μάλλον το επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας).