Για αυξημένες εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη προειδοποιεί (και) η DBRS
Η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την τουριστική βιομηχανία, ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομικό στρες και σημαντική επιδείνωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, προειδοποιεί σε έκθεσή της η DBRS.
Γενικότερα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών στην Ευρώπη προσεχώς. «Οι χρεοκοπίες στην ΕΕ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023. Ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ευρώπη αυξάνεται σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά αυτή η τάση διακόπηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19 καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Από τις αρχές του 2022, ο ρυθμός των ευρωπαϊκών αιτήσεων πτώχευσης επανήλθε σε ανοδική τάση, η οποία συνεχίστηκε το 2023. Η DBRS Morningstar πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει παράπλευρη επίδραση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η παρατεταμένη αύξηση των πτωχεύσεων συχνά οδηγεί σε σωρευτική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Ενώ ο αντίκτυπος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμος για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τομείς, ορισμένες χώρες πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στα πιο ευάλωτα τμήματα της οικονομίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι δηλώσεις πτώχευσης στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% σε τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2019 πριν από την έναρξη της πανδημίας και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Η αύξηση δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα μεταξύ των δραστηριοτήτων. Ο τομέας μεταφορών και αποθήκευσης έχει αναφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση στις χρεοκοπίες, ακολουθούμενο από υπηρεσίες διαμονής και διατροφής και εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές δραστηριότητες.