Γεώργιος Αποστολάκης

Γιατί ενοχλήθηκε η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την είσοδο των μικρών κομμάτων στη Βουλή;
Ο Ελληνικός λαός, ως έχει συνταγματικό δικαίωμα, επέλεξε -για να εκφρασθεί πολιτικά- πλην άλλων και τρία μικρά κόμματα, που η κατεστημένη πολιτική σκέψη τα τοποθετεί δεξιότερα της Ν.Δ.: Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗ», την «Ελληνική Λύση» και τους «Σπαρτιάτες».
Δι’ αυτών θα εκφράζονται στη Βουλή οι κατά τον κ. Μητσοτάκη «ντεμέκ πατριώτες», εκείνοι δηλαδή οι Έλληνες που προτάσσουν το συμφέρον της Πατρίδας έναντι άλλων συμφερόντων.
Να διευκρινίσω: Με τα παραπάνω δεν ταυτίζω τα «πιστεύω» της ΝΙΚΗΣ με εκείνα των άλλων δύο κομμάτων. Η «ΝΙΚΗ» συνιστά μία ξεχωριστή κατηγορία πολιτικής σκέψης και δράσης. Αλλά περί αυτού άλλη φορά.
Η ψήφος λοιπόν αυτών των «ντεμέκ πατριωτών», απ’ ό,τι φαίνεται, δυσαρέστησε την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, όταν προχθές παρέλαβε από τον κ. Κων. Τασιούλα τα αποτελέσματα των εκλογών, έκανε το ατόπημα να δηλώσει: «…Νομίζω ότι η σύνθεση της νέας Βουλής γεννά πολλές προκλήσεις για το νέο πρόεδρό της, θα τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Η δημοκρατία μας είναι ανθεκτική σε μία σειρά από κρίσεις, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία…»
Και τώρα ερωτώ την κυρία Πρόεδρο:
Ποιες και τι είδους «προκλήσεις» θα φέρει η νέα σύνθεση της Βουλής και ειδικότερα η είσοδος των παραπάνω κομμάτων της μειοψηφίας; Διότι σ’ αυτά αναφέρεται. Τα λοιπά κόμματα δεν είναι κάτι το νέο στη σύνθεση της Βουλής.
Και με ποιο τρόπο αυτές τις «προκλήσεις» θα τις αντιμετωπίσει η ίδια από κοινού με άλλες, μη κατονομαζόμενες, δυνάμεις;
Τι είναι αυτό που ανησύχησε τη δημοκρατική της συνείδηση;
Η είσοδος των κομμάτων αυτών στη Βουλή υπήρξε αποτέλεσμα έκφρασης λαϊκής κυριαρχίας. Η κυρία Πρόεδρος, αν δεν κάνω λάθος, είναι Πρόεδρος της Ελληνικης Δημοκρατίας, ήτοι όλων των Ελλήνων. Όχι μίας ή περισσότερων κατηγοριών εκ των Ελλήνων, εκείνων δηλαδή που εκφράζονται μόνο από τα κόμματα που (κατά τα λεγόμενα της κ. Προέδρου) δεν προκαλούν «προκλήσεις».
Με ποιο δικαίωμα λοιπόν χαρακτηρίζει «προκλήσεις» τα νέα κόμματα και ιδιαίτερα εκείνο της «ΝΙΚΗΣ» στο οποίο μετέχω; Και πως είναι σε θέση να ξέρει ότι «θα τις αντιμετωπίσουν όλοι μαζί»; Ποιοι, εκείνη και η Κυβέρνηση; Με ποιό τρόπο;
Η σαφέστατη αυτή μεροληψία της συνιστά μέγα ατόπημα για την κυρία Πρόεδρο και για το θεσμικό της ρόλο.
Προσωπικά έχει κάθε δικαίωμα να της «ξυνίζουν» τα αποτελέσματα. Θεσμικά οφείλει να το αποσιωπά και να ίσταται ισότιμα έναντι όλων των κομμάτων. Δεν δικαιούται να εκφράζει προτιμήσεις και διακρίσεις κομμάτων που γεννούν ή δεν γεννούν «προκλήσεις». Και επί τέλους, να πει καθαρά ποιες είναι οι «προκλήσεις» και ποιες οι «κρίσεις» που προκαλούν. Για να λάβει δεόντως την απάντηση. Για να τοποθετηθούν τα θιγόμενα κόμματα. Δεν μπορεί να εκφράζεται με μισόλογα.
Αλλιώς, πρέπει να ανακαλέσει. Για να σωθεί το κύρος του θεσμού που υπηρετεί!
Η κυρία Πρόεδρος με τη άστοχη αυτή δήλωσή της υπερέβη τα εσκαμμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *