Ανακοινώθηκε η νέα τουρκική κυβέρνηση – Απουσιάζουν ηχηρά ονόματα

Για μία νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έκανε λόγο το κρατικό κανάλι TRT, κατά τη ζωντανή μετάδοση της ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρίτη προεδρική θητεία του.

Μάλιστα, ένας από τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τη… γραμμή του προέδρου.

Ποια είναι αυτή; Περιμένει με αδημονία τον Κ.Μητσοτάκη για να επιλυθούν όλα τα «προβλήματα» στο Αιγαίο.

Βέβαια το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Πέραν αυτού καμία ελληνική κυβέρνηση, (μέχρι πρότινος , με έμφαση στο «πρότινος») δεν θεωρούσε ότι υπάρχει κανένα άλλο θέμα προς επίλυση.

Τώρα τα δεδομένα όμως αλλάζουν.  

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή και στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη “θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματα τους”.

Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όπως αναμενόταν στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο πρώην επικεφαλής της των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν και στο υπουργείο Άμυνας ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η Τουρκία όμως θεωρεί ως «προβλήματα» το καθεστώς  της κυριότητας δεκάδων νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, το εύρος του εναέριου χώρου κ.α.

Τον Μεχμέτ Σιμσέκ όρισε υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας  επιβεβαιώνοντας τις διαρροές των προηγούμενων ημερών και κάνοντας στροφή προς πιο “ορθόδοξες” οικονομικές πολιτικές προκειμένου να ενισχύσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των αγορών στην τουρκική οικονομία.

Από τη νέα κυβέρνηση απουσιάζουν όλα τα ισχυρά πρόσωπα του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος: Ο Τσαβούσογλου (υπουργείο Εξωτερικών), ο Ακάρ (Άμυνας) και ο Σοϊλού (Εσωτερικών), μένουν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος. 

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας:

Αντιπρόεδρος: Cevdet Yilmaz

Υπουργός Δικαιοσύνης: Yılmaz Tunç

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Mahinur Özdemir Göktaş

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Vedat Işıkhan

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Mehmet Özhaseki

Υπουργός Εξωτερικών: Hakan Fidan

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Alparslan Bayraktar

Εκτός της νέας κυβέρνησης μένουν ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *