Να ενταχθεί η Ουκρανία, αλλά μετά τον πόλεμο υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Η ουκρανική κρίση άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα ύστερα από την απόφαση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, τοποθέτηση που σε μεγάλο βαθμό δικαιώνει τη ρητορική της Ρωσίας.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Kissinger εκφράζει την άποψη πως ήταν η πρόκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που ξεδίπλωσε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Δεν φταίει αποκλειστικά ο Putin

Στις δηλώσεις του – αποσπάσματα της συνέντευξης του δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα – ο Kissinger ξεκαθαρίζει ότι δεν δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή και ότι υποστηρίζει την «αντίσταση της Ουκρανίας και της Δύσης» στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.
«Ωστόσο, δεν νομίζω ότι φταίει εξ ολοκλήρου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin» επισημαίνει ο Kissinger, υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2014 είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
«Κατόπιν αυτής, ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων, το αποκορύφωμα της οποίας ήταν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είπε ο Kissinger.

Δεν δικαιολογώ τον πόλεμο

«Αυτό δεν δικαιολογεί τον πόλεμο, αλλά εγώ τότε, και εξακολουθώ να το πιστεύω και σήμερα, δεν ήταν μια σοφή απόφαση να συνδεθεί η ένταξη όλων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ με μια αντίστοιχη πρόσκληση στην Ουκρανία.
Πίστευα τότε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ουκρανία να παραμείνει μια ουδέτερη χώρα, έχοντας το καθεστώς που είχε η Φινλανδία» υποστηρίζει ο πρώην Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Να ενταχθεί η Ουκρανία, αλλά μετά τον πόλεμο

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τώρα έχει αλλάξει γνώμη και τάσσεται υπέρ της προοπτικής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Όμως τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
«Τώρα είναι καλύτερα για τη Δύση να το αποδεχθεί αυτό, διότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες ουδέτερες ζώνες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» επισημαίνει ο Kissinger.

Εάν κερδίσει η Ρωσία

Μάλιστα, ενδεικτικό του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η τοποθέτηση του ότι εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο, τότε όλη η έννοια της ύπαρξης του ΝΑΤΟ θα μετατραπεί σε … σκόνη.

Αντίθετος στο ένταλμα σύλληψης του Putin

Την ίδια στιγμή ο Αμερικάνος διπλωμάτης επέκρινε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Putin.
«Να δικαστεί ο Putin;
Καλύτερα όχι» υποστηρίζει ο Kissinger, αναφέροντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να περιοριστεί η σύγκρουση, «αν η έκβαση του συνδεθεί με την προσωπική μοίρα ενός πολιτικού αρχηγού».

Τι είπε για την χρήση πυρηνικών

Όπως είπε, δεν πιστεύει στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, επισήμανε ότι όσο περισσότερο η σύγκρουση επηρεάζει «την ουσία της ρωσικής ταυτότητας», τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα χρήσης τέτοιου είδους όπλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *