«Γιατί δεν μπορούμε να συναλλαγούμε στο δικό μας νόμισμα;» λέει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον του δολαρίου, καθώς ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, υποστήριξε και δημόσια ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι το αμερικανικό δολάριο, το νόμισμα με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές. 

Δηλώσεις που έρχονται λίγες ημέρες αφότου Κίνα και Βραζιλία έφτασαν σε συμφωνία για συναλλαγές, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ – ή το αντίστροφο – αντί να μετατρέπουν πρώτα τα νομίσματά τους σε αμερικανικά δολάρια.

O Λούλα με τις δηλώσεις του έδειξε ότι είναι ειλημμένη απόφαση για ορισμένες από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, να εγκαταλείψουν το δολάριο και να ξεκινήσουν συναλλαγές στα τοπικά τους νομίσματα, με τις χώρες BRICS να κάνουν την αρχή.

«Κάθε βράδυ αναρωτιέμαι γιατί όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν τις συναλλαγές τους με το δολάριο. Γιατί δεν μπορούμε να συναλλαγούμε στο δικό μας νόμισμα; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τη δέσμευση να καινοτομούμε; Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το νόμισμα αφού ο χρυσός εξαφανίστηκε ως ισοτιμία; Γιατί δεν ήταν το γιεν; Γιατί δεν ήταν το ρεάλ, το πέσο; …

Γιατί μια τράπεζα όπως η τράπεζα BRICS δεν μπορεί να έχει νόμισμα για τη χρηματοδότηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, μεταξύ Βραζιλίας και άλλων χωρών BRICS; Είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κακώς συνηθίσει να εξαρτώνται από ένα ενιαίο νόμισμα. Και νομίζω ότι ο 21ος αιώνας μπορεί να βάλει τα κεφάλια μας να δουλέψουν…», είπε ο Λούλα, σύμφωνα με το cnnbrasil.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *