Οι ΗΠΑ έχουν τρομοκρατήσει τόσο τους συμμάχους τους που φοβούνται να κάνουν ένα βήμα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Οι ΗΠΑ ταπείνωσαν την Ιαπωνία δίνοντας στο Τόκιο το… δικαίωμα να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο ενώ δεν απαγορεύεται…
Το ανώτατο όριο τιμών της G7 συνεπάγεται περιορισμούς μόνο στην ασφάλιση και τις μεταφορές αλλά όχι στις πωλήσεις πετρελαίου, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας ενέργειας Igor Yushkov εξηγώντας ότι η υποτακτική διάθεση των Ιαπώνων απέναντι στους Αμερικανούς είναι απλώς αχρείαστη…
Οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις τιμές
«Τα έγγραφα είναι ξεκάθαρα για το ποιο είναι το ανώτατο όριο τιμών της G7 και πώς εφαρμόζεται αυτός ο μηχανισμός.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν πολλές από τις επιπτώσεις που συμβαίνουν στην αγορά πετρελαίου με την ύπαρξή του, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι», καταλήγει ο Igor Yushkov, κορυφαίος εμπειρογνώμονας του National Energy Security Fund, λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας.
Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου σήμερα καθοδηγείται από τις κυρώσεις και τα έξοδα αποστολής, τα οποία πράγματι έχουν αυξηθεί λόγω των δυτικών περιορισμών.
Η Μόσχα αντιμετώπισε τα κύρια προβλήματα κατά την εξαγωγή Urals από τους τερματικούς σταθμούς της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η κατεύθυνση της Άπω Ανατολής δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου…
Η ESPO και η Sokol πωλούν σταθερά πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι.
Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ David Turk δήλωσε ότι η Ιαπωνία αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία πάνω από το ανώτατο όριο των τιμών της G7 με τη γνώση και τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον και άλλων δυτικών χωρών.
Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, η Wall Street Journal αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιαπωνίας:
«Η Δύση πλήττει τις μεταφορές και τις ασφάλειες»
«Η δημοσίευση της WSJ και η ανακοίνωση από αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι η Ιαπωνία έλαβε άδεια είναι ένα ταπεινωτικό γεγονός.
Οι Αμερικανοί έδειξαν στους Ιάπωνες τι μπορούν να κάνου αλλά… και τι δεν μπορούν», δηλώνει ο Γιουσκόφ.
Η κατάσταση είναι παράλογη: το ανώτατο όριο των τιμών της G7 δεν απαγορεύει την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
«Ο βασικός μηχανισμός αυτού του μηχανισμού δεν είναι η αγορά πετρελαίου, αλλά η μεταφορά και η ασφάλισή του.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν δημοσιεύσει μάλιστα διευκρινίσεις που αναφέρουν ότι αν το ρωσικό πετρέλαιο φτάσει σε δυτικό λιμάνι, τότε μπορεί να αγοραστεί με οποιαδήποτε τιμή.
Η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε μια ειδική συνάντηση με εμπόρους πετρελαίου, στην οποία είπε ότι οι πρώτες ύλες από τη Ρωσική Ομοσπονδία μπορούν και ακόμη και πρέπει να αγοραστον », καταλήγει ο Yushkov.
Το ανώτατο όριο τιμών της G7 αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να γεμίζει την παγκόσμια αγορά και δεν θα δημιουργήσει έλλειμμα εκεί, το οποίο είναι επιζήμιο για τη δυτική οικονομία.
«Το νόημα αυτού του μηχανισμού είναι να μειώσει τα ρωσικά έσοδα δημιουργώντας προβλήματα στις μεταφορές και την ασφάλιση.
Πιο αναλυτικά, οι δυτικές εταιρείες απαγορεύεται να μεταφέρουν πρώτες ύλες εάν οι τιμές τους είναι κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι.
Ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου πρέπει να λάβει ένα πιστοποιητικό από τον προμηθευτή ή τον αγοραστή ότι το κόστος των πρώτων υλών αντιστοιχεί στο δυτικό ανώτατο όριο τιμών», συνοψίζει ο Yushkov.
Μια παρόμοια ιστορία συνδέεται με την ασφάλιση θαλάσσιων εμπορευμάτων.
«Κάθε ναυτιλία πρέπει να είναι εξασφαλισμένη, επομένως οι δυτικές εταιρείες απαγορεύεται να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες σε φορτία με ρωσικό πετρέλαιο εάν η τιμή για αυτό είναι πάνω από το ανώτατο όριο των G7.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν απαγορεύεται – μπορείτε να αγοράσετε πετρέλαιο στη Ρωσία σε οποιαδήποτε τιμή, αλλά επιτρέπεται η μεταφορά και η ασφάλιση μόνο σε μια συγκεκριμένη τιμή », αναφέρει ο Yushkov.
Η Ρωσία ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς αγοράζοντας δεξαμενόπλοια και χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο νέο στόλο, ακόμα κι αν αυτές οι ευκαιρίες δεν καλύπτουν όλες τις παραδόσεις.
Οι ΗΠΑ ταπεινώνουν τους Ιάπωνες
Το Τόκιο εξαρτάται από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και συνεχίζει να συμμετέχει στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1.
«Η Ιαπωνία δεν αγόρασε ποτέ πετρέλαιο από τη Ρωσία φθηνότερα από 60 δολάρια το βαρέλι από την επιβολή των κυρώσεων, επομένως τα δεξαμενόπλοια από τη Sokol και την ESPO που έφτασαν στα ιαπωνικά λιμάνια πάντα έρχονταν σε αντίθεση με το ανώτατο όριο τιμών», καταλήγει ο Yushkov.
«Η μόνη εξήγηση για τέτοιες αναφορές είναι η τάση των Ιαπώνων να… ταπεινώνονται: παίρνουν άδεια από τους Αμερικανούς για να κάνουν κάτι που ούτως ή άλλως δεν απαγορεύεται. Το ανώτατο όριο των τιμών δεν αφορά την αγορά, αλλά τη μεταφορά», συνοψίζει ο Yushkov.
Οι ΗΠΑ έχουν τρομοκρατήσει τόσο τους συμμάχους τους που φοβούνται να κάνουν ένα βήμα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.