Στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία της ιταλικής διατροφικής κουλτούρας

Την πώληση τεχνητού κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο, όπως και άλλες συνθετικές τροφές, θα απαγορεύσει νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.

Στόχος του νομοθετήματος είναι η προστασία της ιταλικής διατροφικής κουλτούρας, αλλά και η προστασία της υγείας.

Ειδικότερα θα απαγορεύονται οι συνθετικές τροφές που προέρχονται από ζωικά κύτταρα χωρίς να έχει θανατωθεί το ζώο. Η διάταξη αφορά δηλαδή κρέας, ψάρια και γάλα εργαστηρίου.

Τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ως και τα 60.000 ευρώ

Το νομοσχέδιο έχει και τη στήριξη των αγροτών, σημειώνει το BBC. Λόμπι αγροτών συγκέντρωσαν περίπου 500.000 υπογραφές για την προστασία των «φυσικών τροφών» έναντι των συνθετικών τροφών. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ωστόσο αντιτίθενται ενώσεις για τα δικαιώματα των ζώων γιατί θεωρούν ότι το κρέας εργαστηρίου μια λύση κατά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Μελόνι έχει απαγορεύσει και τη χρήση αλεύρων από έντομα για την παρασκευή ζυμαρικών ή πίτσας.

Στις ΗΠΑ η αρμόδια αρχή FDA έδωσε την άδεια τον περασμένο Νοέμβριο για την κατανάλωση από το κοινό κρέατος από κοτόπουλο, το οποίο κρέας «καλλιεργήθηκε» στο εργαστήρι.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν δοθεί παρόμοιες άδειες. Αν συμβεί αυτό η Ιταλία δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στη χρήση κρέατος εργαστηρίου λόγω της ελεύθερης διακίνησης αγαθών μέσα στην ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *