Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα προκαλέσουν ύφεση μεγαλύτερης «ταχύτητας και μεγέθους» από τη Μεγάλη Ύφεση

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα προκαλέσουν κρίση μεγαλύτερης «ταχύτητας και μεγέθους» από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008.
Τάδε έφη σε συνέντευξή της στο FoxNews η πρόεδρος της Macro Mavens και θρύλος της επενδυτικής κοινότητας Stephanie Pomboy.
Ειδικότερα, με τη Fed να παίρνει ξανά το όπλο της, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, η ετυμηγορία των Αμερικανών policymakers θα μπορούσε να προκαλέσει μια ύφεση όπως το 2007-08, ωστόσο θα έχει πιο «σφοδρή ταχύτητα και μεγαλύτερο μέγεθος» ανέφερε η Pomboy.
«Η κρίση που έρχεται δεν θα περιοριστεί στα ακίνητα, δεν θα περιοριστεί στις τράπεζες, δεν θα περιοριστεί στην εταιρική πίστη», προσέθεσε η πρόεδρος της Macro Mavens.
«Θα ζήσουμε στιγμές όπως το 2007, το 2008, ξανά, εκτός από το ότι πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει θα εξελιχθεί ακόμη πιο γρήγορα από τότε, λόγω της ταχύτητας και του μεγέθους των αυξήσεων επιτοκίων της Fed».
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των πολιτικών της Fed, αλλά και λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής», πρόσθεσε ο συνομιλητής και πρώην οικονομολόγος της κυβέρνησης Reagan, Art Laffer.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ρωγμές στο σύστημα και νομίζω ότι μόλις αρχίσουν τα οικονομικά προβλήματα θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς λόγω της μόχλευσης και εξαιτίας της πολύ απότομης ανόδου στα επιτόκια» ανταπάντησε ξανά η Pomboy.

Νομισματική σύσφιξη…

Αναντίρρητα, η αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει την αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από την άλλη, πιθανή χαλάρωση θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να εδραιωθεί στην οικονομία.
Και η «εκδίκησή» του θα είναι επώδυνη…
Η Pomboy εξέφρασε τις απόψεις για τις επιτοκιακές αυξήσεις της Federal Reserve.
«Η αύξηση κατά 0,25% είναι λογική, ωστόσο περαιτέρω θα πρέπει να εξεταστούν πολύ πιο γρήγορες μειώσεις από ό,τι περίμενε η αγορά.
Ειλικρινά, αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι μόνο ζήτημα του τραπεζικού τομέα.
Η φούσκα των πάντων έχει σκάσει, και αυτό θα χτυπήσει τα πάντα παντού ταυτόχρονα».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Pomboy αναμένει ότι η Fed θα πραγματοποιήσει μια «δραματική στροφή» στην πολιτική που ασκεί, καθώς οι εταιρικές πιστώσεις και οι αγορές γίνονται «δυσλειτουργικές».
«Έχουμε μια οικονομία που παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη μόχλευση από ό,τι το 2008.
Σε αυτό το περιβάλλον αυξάνουμε τα επιτόκια με ρυθμούς ρεκόρ…
Μοιραία οι πολίτες και επιχειρηματικές οντότητες δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Αυτό ισχύει για ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομίας», εξήγησε ο πρόεδρος της Macro Mavens.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *