Η Ουκρανία θα ζητήσει και τα ελληνικά F-16 block 30
Στα πρώην ελληνικά Mirage 2000 EGM/BGM που επέστρεψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Γαλλία ως μέρος της συμφωνίας για την αγορά των Rafale, εκπαιδεύονται οι Ουκρανοί πιλότοι
Και τα 19 αεροσκάφη που επέστρεψε η ΠΑ στην Dassault καταλήγουν στο Κίεβο.
Όπως είναι γνωστό οι Γάλλοι αναβαθμίζουν μέχρι και 17 από αυτά με τα χρήματα που δίνει η ΕΕ για την Ουκρανία.
Το κόστος της αναβάθμισης θα είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Το pronews.gr είχε ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή από τις 30 Ιανουαρίου του 2023 ενώ οι απαιτήσεις μπορεί να επεκταθούν και στα ελληνικά F-16 block 30. Δηλαδή να ζητηθεί να δοθούν κι αυτά για χάρη του Κιέβου.
Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του εκπροσώπου της Αεροπορίας Yuriy Ignat, η χώρα χρειάζεται αμέσως τουλάχιστον 5 Πτέρυγες Μάχης με τρεις Μοίρες η κάθε μια των 12 αεροσκαφών, δηλαδή ένα σύνολο 180 μαχητικών.
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες πηγές παροχής μαχητικών αεροσκαφών, όπως επίσης και η Νορβηγία, αλλά και η Ολλανδία (F-16).
Με την απόσυρση των F-4E AUP και των Mirage 2000 EGΜ/BGΜ δηλαδή την απώλεια 50+ μονάδων και την ενδεχόμενη παραχώρηση των 32 Block 30 (σύνολο 85 μονάδες!) η Πολεμική Αεροπορία θα αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό που οριακά δεν θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες επιτήρησης και προστασίας του FIR Αθηνών, με δεδομένες τις χαμηλές διαθεσιμότητες, παρά την προμήθεια των 24 Rafale F.4 που και αργεί να ολοκληρωθεί και είναι λίγα σε αριθμό.
Ο εκσυγχρονισμός των Block 30 και Block 50 σε επίπεδο Block 50+ Advanced (με κινητήρα F110 της GE και τον ευρύ αεραγωγό) είναι μονόδρομος ακόμα και σήμερα και έπρεπε να είχε γίνει ήδη.
Τα F-16 Block 30, αν παραδοθούν στην Ουκρανία υπάρχει αμερικανικό σχέδιο να εκσυγχρονιστούν με τα απάρτια που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη 52+ και 52+ Adv.