Σεισμόπληκτοι δυο ταχυτήτων. Σεισμόπληκτοι ενός κατώτερου θεού. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την όλη στάση της ΕΕ, έναντι των πληγέντων στη Συρία από τους πρόσφατους σεισμούς. Η επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην χαλαρώνει προσωρινά τις κυρώσεις, που επέβαλε κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, δυσκολεύει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία. Την δυσκολεύει στο βαθμό, που λειτουργεί ως τροχοπέδη και σίγουρα δεν χειρίζεται το θέμα της παροχής βοήθειας το ίδιο με την περίπτωση της Τουρκίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της γενικής προσέγγισης, εντάσσεται και η ενημέρωση των Βρυξελλών προς τα κράτη-μέλη, ότι δεν θα πρέπει να υπογράψουν αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών συλλυπητήρια βιβλία, που άνοιξαν οι διπλωματικές αποστολές της Συρίας στην Ευρώπη. Μάλιστα στη σχετική γραπτή ενημέρωση, που έχει αποσταλεί, επαναλαμβάνεται δυο φορές η αναφορά ότι “δεν πρέπει” να υπογραφούν τα βιβλία συλλυπητηρίων. Κι όλα αυτά ενώ ακούγονται φωνές από κράτη-μέλη ότι δεν πρέπει για χάριν πολιτικών αποφάσεων και δεδομένων στη συγκεκριμένη χώρα, να μην τυγχάνουν οι πληγέντες της Συρίας της ίδιας αντιμετώπισης με αυτούς της Τουρκίας.
Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή, έχει εκδηλώσει την πρόθεση της να ανταποκριθεί σε όλες τις εκκλήσεις για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία. Η Λευκωσία τονίζει στους συνομιλητές της ότι οι καταστροφές είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο και δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τα όσα συμβαίνουν.
Σημειώνεται πως ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι κλειστός και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σταλεί απευθείας βοήθεια. Και για μέρες αναζητούνταν άλλοι τρόποι, ενόψει και του γεγονότος ότι από το Λίβανο οι δρόμοι ήταν κλειστοί ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών. Η Λευκωσία, λοιπόν, ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις Βρυξέλλες ότι ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις και πως θα λειτουργήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τόσο για την περίπτωση της Τουρκίας όσο και της Συρίας.
Ξεκίνησε δε από την πρώτη στιγμή τη συγκέντρωση φαρμάκων, ρουχισμού, τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό υπήρξε και υπάρχει συντονισμός μεταξύ διαφόρων υπουργείων (Εξωτερικών, Υγείας), του Επιτρόπου του Πολίτη, που έχει την ευθύνη, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώσεων και Οργανισμών, με στόχο τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποστολή της. Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη αεροπορικώς, φορτία φαρμάκων να μεταφέρονται στη Βηρυτό και από εκεί στη Συρία οδικώς, υπό την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται πως το καθεστώς Άσαντ θα εργαλοποιήσει τους σεισμούς και τα ανθρωπιστικά ζητήματα για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του. Σημειώνουν πως η Δαμασκός τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων και πως, εάν για παράδειγμα, επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις αυτές θα αρθούν βαθμηδόν πλήρως και σε μόνιμη βάση, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θα συντηρεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Παράλληλα, επικαλούνται και προβλήματα επί εδάφους. Το γεγονός, δηλαδή, ότι υπάρχουν περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού και άλλες από άλλες καταστάσεις.
Σημειώνεται ότι επί τόπου από κράτη-μέλη της ΕΕ λειτουργούν διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας. Η Ελλάδα έχει απεσταλμένο, που επισκέπτεται συχνά τη Συρία. Αυτές οι χώρες, όπως και οι μεσογειακές, έχουν καλύτερη εικόνα και ενδεχομένως και διαφορετική προσέγγιση από εκείνη άλλων μελών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία σίγουρα έχει άλλη θέση και στάση από την πρώτη στιγμή. Σημειώνεται συναφώς ότι η βοήθεια από την Κύπρο προς την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί. Η Άγκυρα όπως και στην περίπτωση της αποστολής ομάδας διάσωσης, που τελικά δεν πήγε όσο και με τη βοήθεια, αντιμετωπίζει την Κύπρο με τους γνωστούς όρους της “εκλιπούσας”, πολιτικά δηλαδή.
Ρόλο επιδιώκει και η Τουρκία
Η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή γειτνιάζει με τη Συρία και έχει λόγο να θέλει να βοηθήσει τη χώρα αυτή, γι’ αυτό και έχει θέσει στη διάθεση της ΕΕ τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τις αποστολές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση. Την ίδια ώρα, παράλληλα με όλα αυτά προσφέρεται στην Τουρκία ρόλο- κλειδί. Για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος δωρητών στον Μάρτιο, που θα συντονίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για Τουρκία και Συρία.
Ρόλο και λόγο θα έχει και η κατοχική Τουρκία, στην οποία για ευνόητους λόγους προσφέρεται από τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε.(οι συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Αυτό εξυπηρετεί προδήλως την Άγκυρα, η οποία βρήκε για μια ακόμη φορά τρόπο να αναβαθμιστεί. Μέσω Τουρκίας μεταφέρεται βοήθεια οδικώς, σε κάποιες δίοδοι που άνοιξαν στα τουρκοσυριακά σύνορα (τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διάνοιξη κι άλλων διόδων).
Είναι, λοιπόν, σαφές πως μετά το ουκρανικό και στην περίπτωση των σεισμών, η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία και πολιτικά. Ακόμη και τώρα, με αυτές τις τραγικές συνθήκες, που προκαλούν οι φονικοί καταστροφικοί σεισμοί. Ανεξαρτήτως της στάσης της Άγκυρας, βοήθεια πρέπει να στέλνεται. Το ίδιο και προς τη Συρία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με την Τουρκία.
Ο επιτετραμμένος της ΕΕ στη Συρία, Νταν Στονέσκου, έχει δηλώσει προ ημερών πως δεν είναι δίκαιο να κατηγορείται η Ένωση ότι δεν προσφέρει αρκετή βοήθεια στους Σύρους μετά τον φονικό σεισμό. «Είναι εντελώς άδικο να κατηγορούμαστε ότι δεν προσφέρουμε βοήθεια, όταν στην πραγματικότητα κάνουμε ακριβώς αυτό εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και κάνουμε τόσα περισσότερα στη διάρκεια της κρίσης με τον σεισμό», τόνισε ο κ. Στονέσκου σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters.
Ο Στονέσκου δήλωσε ότι η ΕΕ. και οι χώρες μέλη έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να προσφέρουν βοήθεια και να στηρίξουν τις αποστολές έρευνας και διάσωσης τόσο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όσο και στις ανταρτοκρατούμενες.
Η ΕΕ, ανέφερε αναζητεί «επαρκείς εγγυήσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που προσφέρεται θα φτάσει στον ευάλωτο πληθυσμό, σημείωσε ο Στονέσκου, ενώ πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει «παρελθόν στην υπεξαίρεση βοήθειας». «Ζητάμε από τις αρχές στη Δαμασκό να μην πολιτικοποιήσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να συνομιλήσουν καλή τη πίστει με όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να βοηθήσουν τους πολίτες», κατέληξε.