Η ενδεχόμενη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Β. Συρία μέσω Τουρκίας κι όχι στο συριακό κράτος ή δια του συριακού κράτους νομιμοποιεί την Τουρκική Κατοχή. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρακάμπτει τον Πρόεδρο Συρίας και επικοινωνεί μόνο με τον Πατριάρχη Αντιοχείας! Ο πατριάρχης Αντιοχείας δεν εκπροσωπεί σκλαβωμένο Γένος επί Τουρκοκρατίας, δεν είναι το Φανάρι επί Τουρκοκρατίας!
Δένδιας: ”Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη. Στο επίκεντρο, η καταγραφή αναγκών στις πληγείσες περιοχές της Εκκλησιαστικής Δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου & η συζήτηση για την ελληνική συνεισφορά για την αντιμετώπισή τους.”.. ανακοινώνει σήμερα 14/2/23.
Ποια ελληνική αποστολή πήγε ή δρομολογήθηκε για το συριακό κράτος.
Απεστάλησαν συλλυπητήρια στο νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας; H παράκαμψη της νόμιμης συριακής αρχής αναγνωρισμένου κράτους από τον ΟΗΕ και με μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ προκαλεί σύγχυση αρμοδιοτήτων. Ο Πατριάρχης δεν είναι ο πολιτικοθρησκευτκός ηγέτης ραγιάδων Ορθοδόξων όπως το Φανάρι επί Τουρκοκρατίας που ήταν η εκπροσωπούσα αρχή του σκλαβωμένου Γένους έναντι της Υψηλής Πύλης. Αντίθετα οι χριστιανοί Ορθόδοξοι στη Συρία απολάβουν μεγαλύτερου σεβασμού και θρησκευτικών ελευθεριών από ό,τι στην εκδυτικοποιημένη Ελλάδα της αποχριστιανοποιημένης Δύσης και το συριακό κράτος και ο συριακός λαός προστάτευσαν με το αίμα τους ορθόδοξες μονές, ναούς, πόλεις και χωριά, προσκυνήματα. Π.χ οι εκκλησίες επί 2 χρόνια κόβιντ δεν έκλεισαν, ποτέ στη Συρία δεν ήρθησαν οι θρησκευτικές ελευθερίες.
Απεστάλη ομάδα διάσωσης ΕΜΑΚ στη Συρία για απεγκλωβισμό εντός του εύλογου 72ωρου όπου υπάρχει προσδοκία για επιζώντες;
Δεν απεστάλη ως σήμερα 8 μέρες μετά ανθρωπιστική αποστολή ιατρικό team ΄τρόφιμα , φάρμακα κλπ πρώτης ανάγκης υλικά.
Η έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι στη Δαμασκό ο ίδιος ο Πατριάρχης είναι συριακής καταγωγής. Βέβαια περιοχή της δικαιοδοσίας είναι και η Αλεξανδρέττα στον τουρκικό νότο ωστόσο οι περισσότερες περιοχές που επλήγησαν και ανήκουν στο Πατριαρχείο είναι στο συριακό κράτος Χαλέπι, Λατάκια, Ταρτούς, Χάμα όπου και πολλοί ελληνορθόδοξοι. Γενικά στο τόξο των 3 τελευταίων περιφερειών υπάρχουν και αρκετοί ελληνορθόδοξοι.
Η Ρουμανία χώρα της ΕΕ έστειλε αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια για συριακό κράτος. Προσγειώθηκε Βηρυτό και πάει οδικώς το ίδιο έπραξε νωρίτερα και η Ιταλία. Που σημαίνει υπάρχουν τρόποι να στείλει και το ελληνικό κράτος την οφειλούμενη ανθρωπιστική αρωγή του παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και το αμερικάνικο εμπάργκο στη Συρία. Το ότι δεν το έπραξε σημαίνει ότι δεν έχει μονομερώς την πολιτική βούληση και την στοιχειώδη ανθρωπιστική ευαισθησία.
Αν η Ελλάδα έστειλε ή θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Β. Συρία μέσω Τουρκίας και όχι μέσω του συριακού κράτους ή στο συριακό κράτος απευθείας, νομιμοποιεί τα κατεχόμενα Β. Συρίας νομιμοποιεί την τουρκική κατοχή. Είναι σαν να έγινε ο σεισμός στην Κύπρο και όλες οι δυτικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας να στέλνουν βοήθεια στα κατεχόμενα και όχι στο κυρίαρχο κυπριακό κράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την Κύπρο τελικά δεν απεστάλη τίποτα προς Συρία αλλά μόνο προς Τουρκία ως σήμερα.
Την Παρασκευή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπέβαλε αίτημα στη συριακή πρεσβεία στην Αθήνα για αποστολή εθελοντών μελών του. Ωστόσο επειδή αυτό το αίτημα δεν υποβλήθηκε από την επίσημη ελληνική κρατική αρχή που υποδηλώνει την απουσία αυτής και την μη αναγνώριση της Συριακής κρατικής οντότητας και εθνικής κυριαρχίας ακόμη η συριακή πρεσβεία δεν έχει απαντήσει αλλά το έχει υπό μελέτη.
Στην Κύπρο έγινε κάτι αντίστοιχο. Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα έστειλε τα πάντα στην Τουρκία κι εγκαίρως, όμως για τη Συρία δεν ίδρωσε αυτί στο κυπριακό κράτος. Ομάδα εθελοντών γιατρών κι εκεί αυτοβούλως κινούμενη υπέβαλε αίτημα στη συριακή πρεσβεία.
Σήμερα μαθαίνουμε από τη γιατρό και πολιτικό κ. Ελένη Θεοχάρους ότι θα μεταβεί τελικά αυτή μόνη της: ”Αγαπητοί φίλοι, με απίστευτη ταλαιπωρία μας χορηγήθηκε βίζα εισόδου στην Συρία.( σσ μια μη κρατική αποστολή κατοχυρώνει ένα προηγούμενο τη μη αναγνώριση της Συριακής Δημοκρατίας από την χώρα προέλευσης)
Φεύγω σήμερα δυστυχώς μόνη, διότι οι συνεχείς αναβολές προκάλεσαν τρομακτικές δυσχέρειες στους συντρόφους μου. Θα επικοινωνώ μαζί σας αν υπάρχει δυνατότητα!” Η κ. Θεοχάρους που κανείς δεν αμφισβητεί τα ανθρωπιστικά της κίνητρα θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής διέπραξε ένα πολιτικό -είναι πολιτικός- ολίσθημα. Σε προηγούμενη ανάρτηση της έλεγε: ”Επιτέλους φεύγουμε για την Βόρειο Συρία!”
H B Συρία είναι τα τουρκικά κατεχόμενα που έχουν απαλλοτριώσει οι τζιχαντιστές συμμαχώντας με τουρκόφιλη ”συριακή” αντιπολίτευση για λογαριασμό της. Η Β Συρία δεν είναι κράτος και επικοινωνιακά ο όρος χρησιμοποιείται για να εδραιώσει τον κατακερματισμό της Συρίας τριχοτόμηση σχέδιο Ομπάμα και να δρομολογήσει την απόσχιση της και τη δημιουργία ενός άλλου ψευδοκράτους. Ο όρος Β. Συρία παραπέμπει στο Βόρεια Κύπρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιχειρείται από το διεθνή παράγοντα η δημιουργία ενός ψευδοκράτους. Ευνοεί την απόσχιση και τη διχοτόμηση. ή θέλουν μια διαμόρφωση του τύπου Β. Κορέα Ν. Κορέα. Όταν πάμε Ελβετία λέμε πάμε Ελβετία δεν λέμε πάμε Β. Ελβετία….Επίσης πληγείσα είναι η Συρία όχι μόνο στον κατεχόμενο Βορρά της δηλ. Ιντλίμπ αλλά και στα μεσογειακά της παράλια από Λατάκια ως Ταρτούς που είναι στο Νότο κοντά στα σύνορα με Λίβανο. Είναι πληγείσα στη Κεντρική Συρία στη Χάμα. Γιατί λοιπόν ορίζεται προορισμός αποστολής ο ευρωενωσιακός… Χτυπημένο είναι το Χαλέπι. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Θεοχάρους θα φτάσει αν μη τι άλλο στην πόλη του Χαλεπίου και θα προσφέρει κι εκεί τις πολύτιμε υπηρεσίες της όμως σε κάθε περίπτωση επειδή εκτός από γιατρός είναι και πολιτικός όφειλε να γνωρίζει και είμαι σίγουρος ότι ξέρει τι σημαίνει Β. Συρία και τι Συρία τι σημαίνει Β. Κύπρος και τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν εκπροσωπεί το σκλαβωμένο Γένος στη Συρία.. Επλήγη ένας λαός ένα κράτος και όχι μια μειονότητα αυτό δεν είναι και χριστιανικό η επιλεκτική ευαισθησία. Η διπλωματία των σεισμών οφείλει να μην λειτουργεί προς ενίσχυση κεκτημένων πολιτικών θέσεων επί του αντιπάλου αλλά να επικεντρώνεται στο ανθρωπιστικό και μόνο της έργο μη κάνοντας διακρίσεις. Μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον Πατριάρχη αλλά είθισται όταν πλήττεται ένα κράτος από φυσική καταστροφή ανθρωπιστική κρίση η πολιτική αρχή να επικοινωνεί πρώτα με την αντίστοιχη εκεί ομόλογη της αρχή και στη συνέχεα να δείχνει το ενδιαφέρον της και στους υπόλοιπους φορείς. Άλλωστε το πιο διπλωματικά ορθό θα ήταν ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας να επικοινωνήσει με τον Πατριάρχη. Επειδή υπάρχουν ανοιχτά πολιτικά θέματα θεωρώ ότι η πρωτοβουλία ήταν άστοχη τουλάχιστον ως προς την ιεράρχησή της κι ας έχει να κάνει με ιεραρχία.
Β. Συρία, θέλουμε ένα ακόμη τουρκικό ψευδοκράτος στη γειτονιά μας που θα νομιμοποιεί με την παρουσία του το ψευδοκράτος του Ντεκτάς;;
H διπλωματία σεισμών είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε και τα πολιτικά μας δίκαια κι όχι να τα χαντακώσουμε…