Αντώνης Φώσκολος

Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι νέο κοίτασμα μεγέθους περίπου δύο με τρία tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total και συγκεκριμένα στον στόχο “Ζευς 1” στο οικόπεδο 6. Το νέο κοίτασμα, όπως δηλώνει η Κύπρος, εκτιμάται ότι είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το κοίτασμα που είχε ανακαλυφθεί τον περασμένο Αύγουστο στο ίδιο οικόπεδο, στον στόχο “Κρόνος 1” μεγέθους 2,5 tcf. Η Λευκωσία δεν χρειάστηκε να περιμένει την τωρινή ενεργειακή κρίση για να ενδιαφερθεί για το φυσικό αέριο που διαθέτει.

«Μαζί με τα 3.5 Tcf του Ζευς και τα 2,5 tcf από γεώτρηση “Κρόνος-1” (Τεμάχιο 6), έχουμε μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύψεις φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 15 με 18 Tcf» δήλωσε σε κλίμα αισιοδοξίας η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι από το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι «… Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης “Cronos-1” και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)».

Σε κάθε περίπτωση, προφανώς και δικαιώνεται η απόφαση της Κύπρου να αξιοποιήσουν οι ξένες εταιρείες τα κοιτάσματα επ’ ωφελεία του λαού της. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Oil στον κοραλλιογενή ύφαλο “Γλαύκος” (οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ), που έχει βιογενές φυσικό αέριο και η αμέσως επόμενη που είχε ακολουθήσει τον Ιανουάριο του 2021 από την κοινοπραξία ENI-Total στον επίσης κοραλλιογενή ύφαλο “Καλυψώ” (οικόπεδο 6) που και αυτός έχει βιογενές αέριο, είχαν αποδείξει το τεράστιο ενδιαφέρον των εταιρειών πετρελαίου να αξιοποιήσουν τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Είχαν επίσης αποδείξει και την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, παρά τις τουρκικές απειλές.

Αν θεωρήσουμε ότι ο Γλαύκος έχει 6,5 τρις κυβικά πόδια βιογενούς φυσικού αερίου και η Καλυψώ έξι τρις κυβικά πόδια βιογενούς φυσικού αερίου και η Αφροδίτη 4,5 τρις κυβικά πόδια, πυρολιτικού φυσικού αερίου, τότε το σύνολο ανέρχεται σε 17 τρις κυβικά πόδια. Αυτή η ποσότητα μεταφραζόμενη σε πετρελαϊκό ισοδύναμο, αντιστοιχεί σε τρία δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Να σημειωθεί πως τα κοιτάσματα Γλαύκος, Καλυψώ όπως και το Ζορ, με απόθεμα 42 τρις κυβικά πόδια, είναι πιστά αντίγραφα των δικών μας 25 στόχων που υπάρχουν δυτικά του κόλπου της Κυπαρισσίας και δυτικά, νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

  H Λευκωσία ανακοίνωσε νέο κοίτασμα αερίου 2 με 3 tcf στο “Ζευς 1” (upd)
Εικόνα 1. Με μπλε χρώμα η παλαιό-τάφρος του Ερατοσθένη που κατά το τέλος του Μειόκαινου, όταν αποξηράνθηκε η Μεσόγειος, φιλοξένησε υδροχαρή φυτά των οποίων η εν ψυχρώ και αναερόβιος αποσύνθεση από τα μεθανοβακτήρια παρήγαγε δισεκατομμύρια τόνους βιογενούς μεθανίου που παγιδεύτηκαν στους προ-υπάρχοντες κοραλλιογενείς υφάλους Ζορ, 30 τρις κυβ. πόδια, Γλαύκου, 5-8 τρις κυβ. πόδια και Καλυψώ, 6 τρις κυβ. πόδια, που ισοδυναμούν με 7.25 δις βαρέλια πετρελαίου.

Πλούσια η αξία των κοιτασμάτων

Η αξία των ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων εξαρτάται από το που θα πουληθεί το φυσικό αέριο. Το πυρολιτικό φυσικό αέριο της Αφροδίτης, απόθεμα 4,5 τρις κυβικά πόδια, προορίζεται για την Αίγυπτο που θα πουληθεί προς $8 ανά 1000 κυβικά πόδια. Άρα η αξία του κοιτάσματος είναι 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Το βιογενές φυσικό αέριο του κοιτάσματος Καλυψώ, απόθεμα έξι τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, θα διατεθεί για την μεταφορά του μέσω του East-Med στην Ευρώπη (όπου υπάρχει μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον αγωγό), με μια τιμή των 11 δολαρίων ανά 1000 κυβικά πόδια. Άρα η αξία του κοιτάσματος είναι 66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εικόνα 2. Το κοίτασμα της Αφροδίτης με 4.5 τρις κυβ. πόδια πυρολυτικού φυσικού αερίου μέσα στα ριπίδια της άμμου. Κάτω από τα ριπίδια της άμμου και μέσα στα Μεσοζωικά στρώματα υπάρχουν 5 κοιτάσματα αργού πετρελαίου με συνολικό απόθεμα 1,5 δις βαρέλια.

Η αξία των πέντε κοιτασμάτων αργού πετρελαίου που βρίσκονται στο μπλοκ 12, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η Άγγλο-Ολλανδική Shell, εκτιμάται σε 1,5 δις βαρέλια επί οκτώ δολάρια ανά βαρέλι. Επομένως, δίνει μία αξία στο κοίτασμα της τάξης των $120 δις.  Η εκμετάλλευση των μέχρι σήμερον ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων θα απαιτήσει την απασχόληση 12.000 ατόμων στον πρωτογενή τομέα και 36.000 ατόμων στον δευτερογενή για 35 χρόνια, σύνολο 48.000 άτομα. Αυτά προς το παρόν έχει πετύχει μια χώρα με πληθυσμό υπό-δεκαπλάσιο της Ελλάδας που δεν φοβάται τους Τούρκους.

Προφανώς και η Κύπρος και οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν θα χρειαστούν 20 χρόνια σκάψιμο και 20 χρόνια για να έλθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή, όπως πίστευε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών (μέχρι που και η Αθήνα αποφάσισε να βαδίσει, αρκετά καθυστηρημένα, στα βήματα της Μεγαλόνησου). Οι γεωφυσικές μελέτες στην ΑΟΖ έχουν προβεί σε εκτιμήσεις ότι τα αποθέματα του βιογενούς φυσικού αερίου ανέρχονται σε περισσότερα των 100 τρις κυβ. πόδια (εικόνα 3).

Εικόνα 3. Εκτιμήσεις των ποσοτήτων βιογενούς αερίου, κόκκινο πέταλο γύρω από την ύβωση του Ερατοσθένη, από την γεωφυσική εταιρεία SPECTRUM.

Επιπροσθέτως, η PGS έχει εκτιμήσει ότι υπάρχουν στα ανατολικά μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ, άλλα 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια πυρολιτικού φυσικού αερίου και άλλα 4,5 δις έως 6 δις βαρέλια αργού πετρελαίου στα Μεσοζωικά στρώματα πέραν των ήδη ανευρεθέντων 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια στο μπλοκ 12 (Semb, 2009).

Το παράδειγμα της Κύπρου

Αυτό τον αμύθητο πλούτο, 4,2 τρις Μ3 φυσικού αερίου και 6-8 δις βαρέλια αργού πετρελαίου κυνηγούν οι πετρελαϊκές εταιρείες, Total. ENI, Chevron, Kogas και Noble για να τον εκμεταλλευτούν. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα για την Μεγαλόνησο. Έστω και αργά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί τα βήματα της Κύπρου. Εξάλλου, έχουμε ακριβώς τα ίδια κοιτάσματα που ξεκινούν από την Κεφαλονιά και τελειώνουν στον Γλαύκο και την Καλυψώ.

 Είναι τα κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου που υπάρχουν στις βόρειες υπώρειες της Μεσογειακής Ράχης. Η εταιρεία PGS, ακριβώς η ίδια εταιρεία που είχε πραγματοποιήσει τις γεωφυσικές έρευνες στην Κύπρο και στο δυτικό τμήμα του Κώνου του Νείλου (εικόνα 4) νότιες υπώρειες της Μεσογειακής Ράχης, έχει διαπιστώσει ότι αυτό το γεωλογικό διαμέρισμα έχει δεκάδες κοραλλιογενείς ύφαλους, με βιογενές πεντακάθαρο και πάμφθηνο φυσικό αέριο.
Εικόνα 4. Γεωφυσικές έρευνες της Νορβηγικής PGS μετά την μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου με Ελλάδα μαζύ με τα προκυρηχθέντα μπλοκ στο δυτικό τμήμα του Κώνου του Νείλου. Ενδεικτικά και η θέση του κοραλλιογενούς κοιτάσματος Ζορ που έχει 30 τρις κυβ. πόδια βιογενούς φυσικού αερίου.

Μετά τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας, η Ελλάδα θα εισάγει πανάκριβο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, που αποτελεί στενό σύμμαχο της Τουρκίας. Αυτό το φυσικό αέριο το χρησιμοποιούμε για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση. Η εκμετάλλευση του κρητικού φυσικού αερίου θα μας στοίχιζε το πολύ πέντε δολάρια ανά 1000 κυβικά πόδια. Το κρητικό βιογενές φυσικό αέριο θα το εξάγουμε, κατ’ ανάγκη, στις αγορές της Ασίας, με όφελος πάνω από 30 δολάρια ανά 1000 κυβικά πόδια.

Η εκμετάλλευση των δικών μας υδρογονανθράκων θα μας βγάλει από το τεράστιο δημόσιο χρέος, θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα σταματήσει την μετανάστευση και την υπογεννητικότητα, θα βοηθήσει να εξοπλιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, θα βελτιώσει πάρα πολύ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην χώρα μας, θα χρηματοδοτήσει την παιδεία και τα πολιτισμικά μας έργα. Ευτυχώς, έστω και αργά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εγκαταλείψει την αβελτηρία δεκαετιών και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης του, που προηγουμένως προσανατολίζονταν αποκλειστικά στις “καθαρές” μορφές ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *