Τη δεύτερη σφήνα με την οποία αμφισβητεί εμπράκτως το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο στριμώχνοντας μάλιστα αυτή τη φορά τη Λιβύη, επιχειρεί το Κάιρο καθώς ο πρόεδρος Σίσι υπέγραψε διάταγμα για τον καθορισμό των ορίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ προς δυσμάς, που φαίνεται να αγνοεί το Τουρκολυβικό.

Εν αναμονή της δημοσίευσης και των χαρτών της μονομερούς ανακήρυξης των δυτικών εξωτερικών ορίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η γραμμή αυτή προς βορρά σταματά στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου αφήνοντας έτσι κενό προς οριοθέτηση, κατόπιν συμφωνίας, του τριεθνούς σημείου συνάντησης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Λιβύης. Ένα σημείο όμως που τείνει να ακολουθήσει την προέκταση της οροθετικής γραμμής της συμφωνίας Ελλάδας -Αιγύπτου και που αμφισβητεί πλήρως το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και την περιοχή της ΑΟΖ την οποία διεκδικούσε βάσει αυτού η Λιβύη, εις βάρος της Ελλάδας αλλά και της Αιγύπτου. Εφόσον επιβεβαιωθεί και επί των χαρτών αυτή η κίνηση του Καΐρου θα πρόκειται για ένα δεύτερο ουσιαστικό πλήγμα στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο καθώς θα στρέφεται προς τον πιο αδύναμο κρίκο, τη Λιβυκή πλευρά. Το γεγονός μάλιστα ότι η Αίγυπτος κινείται με γνώμονα την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ (2020) υποχρεώνει τη Λιβύη είτε να αντιδράσει (κάτι που θα είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο έναντι της Αιγύπτου) είτε να υποχρεωθεί σε συνομιλίες σε μια βάση όμως που αμφισβητεί την Τουρκία.

Η κίνηση αυτή του Καΐρου έρχεται λίγες ώρες μετά τις καυχησιολογίες του Μ. Τσαβούσογλου ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά της Τρίπολης αντέδρασε στις ελληνικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και ότι από κοινού η Τουρκία και η Λιβύη απάντησαν στον ΟΗΕ στην ελληνική επιστολή της 17ης Νοεμβρίου με την οποία η χώρα μας κατήγγειλε το δεύτερο Τουρκολυβικό Μνημόνιο της 3ης Οκτωβρίου.

Η Αθήνα έχει καλέσει την Τρίπολη σε συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με τον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια που είναι σε πλήρη συντονισμό με το Κάιρο και έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από εκλογές και θα έχει την νομιμοποίηση να κάνει τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *