Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ότι κόπτεται για τον Ελληνισμό της Αζοφικής, αλλά εδώ και δέκα μήνες, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, όπως καταγγέλλουν οι Ελληνες στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ούτε ένα τηλέφωνο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην Αθήνα δεν έχουν λάβει τουλάχιστον οι πρόεδροι των Συλλόγων της περιοχής. Και πολύ περισσότερο δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας «απεσταλμένος» της Ελλάδας, έστω και άτυπος, ή κάποιος εκπρόσωπος ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των Ελλήνων.

Δριμύ κατηγορώ

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων της Σαρτανά, κωμόπολης δίπλα στη Μαριούπολη, Ναταλίας Παπακίτσα. «Από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε ένα τηλεφώνημα. Κάποιοι απόδημοι από τη Γερμανία ενδιαφέρονται και μας τηλεφωνούσαν και εξακολουθούν να το κάνουν, για να ενημερωθούν πως ζούμε εδώ. Αλλά από την Ελλάδα, κανείς».

Τα ίδια καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της Μαριούπολης. «Στους δύσκολους μήνες που προηγήθηκαν, βοήθεια πήραμε μόνο από τους Ελληνες της Ρωσίας. Από το Σότσι, το Ροστόφ, την Κριμαία, κ.ο.κ. Δεν ξέρουμε τι θα κάναμε χωρίς αυτούς. Από την Ελλάδα δεν είχαμε και εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία βοήθεια. Μάλλον για την επίσημη Ελλάδα εμείς δεν υπάρχουμε»!

Ως γνωστόν, η ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης – Σαρτανά και πάμπολλες άλλες ελληνικές κωμοπόλεις και χωριά, μετά την έκρηξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, πέρασαν στη Ρωσία. Προσαρτήστηκαν, όπως καταγγέλλει η Δύση, «απελευθερώθηκαν», κατά τη Μόσχα.

Απέραντο νεκροταφείο

Οπως και να’ χει, οι πληθυσμοί αυτών των περιοχών όπου μαίνονταν σφοδρές μάχες, και βέβαια οι χιλιάδες Ελληνες που ζουν εκεί, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου. Σε κάθε περιοχή θρηνούν ακόμα νεκρούς, ολόκληρες οικογένειας, ακόμα και σήμερα περιθάλπουν τραυματιες, και έχουν να διηγούνται φρικιαστικές ιστορίες πολέμου και ακραίων καταστάσεων επιβίωσης.

Στη Σαρτανά, μια σχεδόν αμιγώς ελληνική κωμόπολη, στα προάστια της Μαριούπολης, από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, το νεκροταφείο έχει επεκταθεί πάρα πολύ με φρεσκοσκαμμένους τάφους. Ενα μακάβριο θέαμα που δείχνει τις διαστάσεις του μακελειού. Κι’ όλα αυτά σε μια πόλη μόλις σχεδόν 15 χιλιάδων κατοίκων. Τάφοι αμάχων πολιτών, στρατευμένων εθελοντών, επίστρατων, κ.ο.κ. Μεταξύ αυτών και αρκετών ελληνικής καταγωγής.

infognomonpolitics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *