Ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας, νυν βασιλιάς Κάρολος Γ’, μιλά με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, το 2013. Ο Βρετανός μονάρχης φέρει τους τίτλους «Υπερασπιστής της Πίστεως» και «Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας» της Αγγλίας.’ (Φωτογραφία Adrian Dennis / AFP μέσω Getty Images)

(CNSNews.com) – Για πρώτη φορά, τα στοιχεία απογραφής στην Αγγλία και την Ουαλία διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού θεωρεί ότι είναι Χριστιανός – και ομάδες που απορρίπτουν τη θρησκεία λένε ότι είναι καιρός η πραγματικότητα να αντικατοπτρίζεται στην εκπαίδευση, τη νομοθεσία, και δημόσιας πολιτικής.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από την απογραφή του 2021 δείχνουν ότι εκείνοι που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως Χριστιανούς αντιπροσωπεύουν τώρα μόλις το 46,2 τοις εκατό του πληθυσμού – από 59,3 τοις εκατό το 2011 και από 72 τοις εκατό το 2001.

Το Ισλάμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πίστη από τους οπαδούς, συνεχίζει να αυξάνεται. Οι μουσουλμάνοι αποτελούν πλέον το 6,5 τοις εκατό του πληθυσμού, από 4,8 τοις εκατό πριν από μια δεκαετία και από 3 τοις εκατό το 2001.

Πιθανώς το πιο εντυπωσιακό εύρημα στα νέα στοιχεία της απογραφής ήταν η αύξηση του αριθμού εκείνων που λένε ότι δεν έχουν «καμία θρησκεία» – 37,2 τοις εκατό, από 25 τοις εκατό μια δεκαετία νωρίτερα.

Τα στοιχεία κάλυπταν μόνο την Αγγλία και την Ουαλία. Οι άλλες συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρουν χωριστά. (Στη Βόρεια Ιρλανδία, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξαν ότι ο αριθμός εκείνων που επέλεξαν «καμία θρησκεία» είχε αυξηθεί από 10,1 τοις εκατό το 2011 σε 17,4 τοις εκατό το 2021).

(Πίνακας: CNSNews.com / Δεδομένα: Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου)

(Πίνακας: CNSNews.com / Δεδομένα: Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου)

Απαντώντας στα στοιχεία, ο Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, Στίβεν Κότρελ, είπε ότι δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά αποτελούν πρόκληση για τους Χριστιανούς.

«Η χριστιανική εκκλησία υπάρχει για να μοιραστεί τα καλά νέα του Ιησού Χριστού, να υπηρετήσει τον πλησίον μας και να φέρει ελπίδα σε έναν ταραγμένο κόσμο», είπε ο Κότρελ, η θέση του οποίου τον καθιστά τον δεύτερο υψηλόβαθμο κληρικό στην καθιερωμένη Εκκλησία της Αγγλίας. «Αυτό κάναμε εδώ και 2.000 χρόνια – σε περιόδους πολέμου και ειρήνης. δυσκολία και αφθονία? αναβίωση και παρακμή και αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα περισσότερο από ποτέ».

«Δεν είναι μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η απογραφή δείχνει λιγότερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να ταυτίζονται ως χριστιανοί από ό,τι στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να μας απορρίπτει μια πρόκληση όχι μόνο να πιστέψουμε ότι ο Θεός θα χτίσει το βασίλειό του στη Γη αλλά και να παίξουμε τον ρόλο μας κάνοντας γνωστό τον Χριστό», είπε ο Κότρελ.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδόν αυτόματα ταυτίζονταν ως Χριστιανοί, αλλά άλλες έρευνες δείχνουν σταθερά πώς οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν πνευματική αλήθεια και σοφία και ένα σύνολο αξιών για να ζήσουν».

«Μία από τις λιγότερο θρησκευτικές χώρες στον κόσμο»

Ομάδες υπεράσπισης που αντιτίθενται στη θρησκεία –ή αντιτίθενται στη θρησκεία στη δημόσια πλατεία– χαιρέτησαν τα τελευταία δεδομένα.

«Είναι επίσημο – δεν είμαστε πια μια χριστιανική χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Κοσμικής Εταιρείας της Βρετανίας, Στίβεν Έβανς.

«Τα στοιχεία της απογραφής δίνουν μια εικόνα ενός πληθυσμού που έχει απομακρυνθεί δραματικά από τον Χριστιανισμό – και από τη θρησκεία συνολικά», είπε. «Το τρέχον status quo, στο οποίο η Εκκλησία της Αγγλίας είναι βαθιά ενσωματωμένη στο σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι άδικο και αντιδημοκρατικό – και φαίνεται όλο και πιο παράλογο και μη βιώσιμο».

Ο Έβανς είπε ότι χρειάζονται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Βρετανία κοσμική δημοκρατία.

Ο Andrew Copson, διευθύνων σύμβουλος των Humanists UK, επεσήμανε την αύξηση του αριθμού των μη θρησκευόμενων και είπε ότι τα στοιχεία σημαίνουν ότι η Βρετανία «είναι σχεδόν σίγουρα μια από τις λιγότερο θρησκευτικές χώρες στη Γη».

(Οι κοσμικοί προωθούν τον διαχωρισμό του κράτους από τους θρησκευτικούς θεσμούς· οι ουμανιστές υποστηρίζουν μια ορθολογιστική άποψη, δίνοντας προτεραιότητα στο ανθρώπινο και όχι στο θεϊκό ή υπερφυσικό).

Οι ανθρωπιστές του Ηνωμένου Βασιλείου απέδωσαν τις μεταβαλλόμενες τάσεις εν μέρει στο γεγονός ότι «ορισμένες θρησκευτικές ομάδες βρέθηκαν όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις στάσεις του κοινού σε θέματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία και οι αμβλώσεις».

Επίσης, υποστήριξε ότι «οι επιστημονικές εξηγήσεις για το πώς δημιουργήθηκε η ζωή είναι σήμερα αρκετά ολοκληρωμένες».

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα της απογραφής είναι η αντίθεση του πληθυσμού από την ίδια την πολιτεία», είπε ο Copson. «Κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν έχει τόσο θρησκευτικό συγκρότημα όσο εμείς όσον αφορά τη νομοθεσία και τη δημόσια πολιτική, ενώ ταυτόχρονα έχει έναν τόσο μη θρησκευτικό πληθυσμό».

Οι ανθρωπιστές του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν ότι το ένα τρίτο των κρατικών σχολείων στην Αγγλία είναι χριστιανικά, και ακόμη και τα σχολεία χωρίς θρησκευτικό χαρακτήρα «πρέπει να έχουν μια καθημερινή πράξη χριστιανικής λατρείας».

Επιπλέον, οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας κάθονται και ψηφίζουν στο ανώτερο νομοθετικό σώμα, στη Βουλή των Λόρδων και η ποιμαντική φροντίδα σε νοσοκομεία, φυλακές και ο στρατός είναι «συντριπτικά χριστιανός».

Οι μονάρχες από τον 16ο αιώνα έφεραν τον τίτλο του «Υπερασπιστή της Πίστεως» –η πίστη που εν λόγω είναι το δόγμα της Εκκλησίας της Αγγλίας– και όταν ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ανακηρύχθηκε βασιλιάς τον Σεπτέμβριο, ο τίτλος του αποδόθηκε επίσης. Ο μονάρχης στέφεται επίσης ως «Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας».

Στις ΗΠΑ, το Ερευνητικό Κέντρο Pew διαπίστωσε ότι το 29 τοις εκατό των ενηλίκων ερωτηθέντων στις ΗΠΑ το 2021 αναγνωρίστηκε ότι δεν είχαν «θρησκεία», από 16 τοις εκατό το 2007.

Ο αριθμός εκείνων που ταυτίζονται με τον Χριστιανισμό μειώθηκε από 78 τοις εκατό το 2007 σε 63 τοις εκατό το 2021, διαπίστωσε ο Pew.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *