Η στήριξη των κυβερνήσεων από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έφερε την “pay-day”

Η Τουρκία θα λάβει ως «επίδομα» 20 δισ. δολάρια από την λιβυκή κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα για την προστασία και την υποστήριξη που της παρείχε από το 2019, όταν και την έσωσε από την κατάρρευση, λίγο πριν οι δυνάμεις του στρατηγού Χ.Χαφτάρ καταλάβουν την Τρίπολη.

Επίσης το Κατάρ θα δώσει επιπλέον 20 δισ. δολ. στη Τουρκία: 10 δισ. δολάρια μέχρι τις 31/12 και μετά  θα ακολουθήσει το υπόλοιπο ποσό εντός του 2023.

Ήδη η Σαουδική Αραβία έδωσε «δωράκι» 5 δισ. δολ. στη Τουρκία και ακολουθούν άλλα 5 δισ. μέχρι το καλοκαίρι ως απ’ευθείας ρευστότητα στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Τα κεφάλαια αυτά, όλα δωρεάν, θα βοηθήσουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας που ούτως ή άλλω δεν επλήγη σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία Covid-19, αλλά το σημαντικότερο για τον Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ότι θα βοηθήσει στην επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Ειδικά οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ, έγιναν σχέσεις προστάτη-προστατευόμενου το 2017, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Αλ-Θάνι, ότι οι τουρκικές  μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σχεδίου στρατιωτικής επέμβασης στο Κατάρ και ανατροπής του καθεστώτος (Αλ Θανί, του κλάδου του πατέρα Ταμίμ) για να επαναφέρει την πρώτη κυρίαρχη οικογένεια στην εξουσία (άλλος κλάδος του Αλ Θάνι) και ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί  για αυτή την επέμβαση.

Ο αλ Θάνι ζήτησε την τουρκική βοήθεια και αμέσως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλε μία Ταξιαρχία και έστησε αεροπορική και στρατιωτική βάση ως «ασπίδα» στο Εμιράτο, θέτοντάς το αυτόματα υπό την προστασία της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *