Από τα ελληνικά νησιά «λείπουν» αρκετά

Bίντεο που δείχνει την ανάπτυξη και χρήση πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών RM-70 Vampire στο μέτωπο του Ντόνμπας και να πλήττουν ρωσικές θέσεις στο Ντόνμπας είδε το φως της δημοσιότητας και προκαλεί την εύλογη απορία αν αυτά είναι «τσεχικά» όπως διατείνονται οι Ουκρανοί ή προέρχονται από αλλού… δηλαδή από την Ελλάδα;

Με βάση τις ρωσικές ανακοινώσεις τα RM-70 που είχε αποστείλει η Δημοκρατία της Τσεχίας τον Ιούλιο έχουν καταστραφεί σε ρωσική επίθεση στην Χερσώνα, οπότε αυτά καινούργια είναι;

Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στα ελληνικά νησιά πλέον είναι πολύ λιγότερα από 115 συστήματα που να υπηρετούν στις μονάδες.

Και λείπουν αρκετά. Για την ακρίβεια λείπουν περίπου 25 συστήματα. Κι αυτό είναι διακριβωμένο.

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση που βρίσκονται τώρα συστήματα αυτά. Για συντήρηση; Έχουν μεταφερθεί αλλού; Ας μας απαντήσουν απλά.

Επίσης, υπήρχε ένα περιβόητο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των RM-70. Τι απέγινε αυτό το πρόγραμμα;

Τα RM-70 αποτελούν την αιχμή των τουρκικών απαιτήσεων για αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι είχαν απομείνει 115 ρουκετοβόλα από ένα σύνολο 150 συστημάτων.

Οι Τούρκοι ζητάνε ειδικά αυτά να αποσυρθούν από τα νησιά.

Απαιτεί την απομάκρυνση των βαρέων όπλων (πυροβολικό και άρματα μάχης) και ειδικότερα των ρουκετοβόλων RM-70 οπωσδήποτε.

Είναι ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.

Τα ρουκετοβόλα RM-70 αυτά είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε στην Ουκρανία 15.000 ρουκέτες, δηλαδή τα πυρομαχικά των RM-70.

Mε τόσο μεγάλο αριθμό ρουκετών που στάλθηκε στην Ουκρανία, θα ήταν φυσιολογικό ένας αριθμός από ρουκετοβόλα RM-70 να μην «χρειάζεται» πλέον αφού δεν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών για να είναι επιχειρησιακά.

Aντιστοίχως για τόσα πολλά πυρομαχικά οι Ουκρανοί θα χρειάζονται έναν αντίστοιχο αριθμό ρουκετοβόλων για να τα χρησιμοποιήσουν, γιατί με… τα χέρια σίγουρα δεν μπορούν να ρίξουν τις ρουκέτες.

Κάτι τέτοιο όμως αν λέγονταν θα προκαλούσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση. Τα πυρομαχικά ακούγονται σαν ήσσονος σημασίας ζήτημα (αλλά δεν είναι), οπότε ας ξεκινήσει με το απλό η κυβέρνηση που είναι να εξηγήσει που βρίσκονται αυτή την στιγμή τα ελληνικά ρουκετοβόλα που λείπουν από τα ελληνικά νησιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *