Στην πόλη Ναντ, μετά από απαίτηση φιλελεύθερων και αθέων, αποφασίστηκε να απομακρύνουν το άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, παρά την αντίθετη γνώμη του 90% των κατοίκων της πόλης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, το Εφετείο της πόλης Ναντ (Γαλλία) αποφάνθηκε να απομακρυνθεί το άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Λε-Σαμπλ-ντ’Ολόν της Βανδέας. Η δικαστική απόφαση πάρθηκε παρά την επιθυμία που είχαν εκφράσει πάνω από το 90% των συμμετεχόντων στα συμβούλια που είχαν συγκληθεί από το δήμαρχο της πόλης Γιάννικ Μορό, το Μάρτιο του 2021. Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα catholicnewsagency.com.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί το 2018 έξω από την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Από το 1935 έως το 2017, βρισκόταν στο ομώνυμο θρησκευτικό σχολείο.

Το 2021, μια ομάδα τοπικών φιλελεύθερων και αθέων «Libre Pensée de Vendée» («Ελεύθερο Φρόνημα στη Βανδέα») προσέφυγε στο δικαστήριο και απαίτησε να απομακρυνθεί το άγαλμα στο όνομα «της εκκοσμίκευσης και ελευθερίας της σκέψης». Οι άθεοι, που εξ αρχής είχαν αντιταχθεί στην τοποθέτηση του αγάλματος, επικαλέστηκαν το γαλλικό νόμο του 1905 περί Διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Σύμφωνα με το άρθρο 28 του συγκεκριμένου νόμου, απαγορεύεται η επίδειξη θρησκευτικών απεικονίσεων στους δημόσιους χώρους, εκτός από τους χώρους λατρείας, νεκροταφείων, μνημείων ή μουσείων. Από τη στιγμή που το δικαστήριο τάχτηκε με την πλευρά των αθέων, οι υπερασπιστές προσέφυγαν στο Εφετείο.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2021, το Εφετείο της πόλης Ναντ υποστήριξε τους αθέους και αποφάσισε να απομακρυνθεί το άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ σε προθεσμία έξι μηνών. Στην δικαστική απόφαση ορίζεται ότι, παρόλο που το άγαλμα βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας, «ο χώρος, στο οποίο είναι τοποθετημένο, δε χρησιμοποιείται για ακολουθίες».

Οι ντόπιοι κάτοικοι έκαναν μερικές διαδηλώσεις κατά την απομάκρυνση του αγάλματος. Παρά την δικαστική απόφαση, συνεχίζουν τον αγώνα τους για παραμείνει το άγαλμα στη θέση του.

Πλέον, ο Δήμος προσπαθεί να επιτύχει την παραμονή του αγάλματος μέσω του Κρατικού Συμβουλίου που είναι το ανώτατο όργανο αστικού δικονομικού δικαίου στη Γαλλία.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αρχαγγέλου, ένας από τους υπερασπιστές του αγάλματος δημοσίευσε την εικόνα του αγάλματος στα κοινωνικά δίκτυα και έγραψε: «Σκέφτομαι το άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λα-Σαμπλ-ντ’Ολόν στη Βανδέα, το οποίο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που πάρθηκε στην πόλη Ναντ, πρέπει να απομακρυνθεί στο όνομα της “εκκοσμίκευσης”, παρόλο που οι κάτοικοι του Σαμπλε υπερψήφισαν την παραμονή του».

Ναταλία Τιμόσινα

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ruΑναστασία Νταβίντοβα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *