Ένα άλλο καταθλιπτικό νέο που διαβάσαμε σήμερα είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος Ελσίνσκι και πάσης Φινλανδίας Λέων και ο ηγέτης της Ευαγγελικής Λουθηρανικής αίρεσης της Φινλανδίας Τάπιο, υπέγραψαν κοινή συμφωνία για το Βάπτισμα. Η κοινή δήλωσή τους βρίσκεται εδώ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας αναφέρει ότι η αναγγελία υπογράφηκε από τους δύο άνδρες στον καθεδρικό ναό της Λουθηρανικής «εκκλησίας» στο Τούρκου, αφού είχε συμφωνηθεί πριν στους «θεολογικούς διαλόγους» της 20ης και 21ης Σεπτεμβρίου.

Στις δηλώσεις που έκανε κατά την υπογραφή του κειμένου ο αρχιεπ. Λέων τόνισε ότι ελπίζει πως το έγγραφο θα βοηθήσει τις «εκκλησίες» «να μεταδώσουν την σημασία της έννοιας του Βαπτίσματος με έναν πιο προσιτό τρόπο», μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι βαπτίσεις των παιδιών μειώνονται.

Λέει δηλαδή ο… μπαρουτοκαπνισμένος ότι οι μειωμένες βαπτίσεις των παιδιών -και δεν ξέρουμε για ποιες βαπτίσεις ποιών παιδιών μιλάει- έχουν σχέση με τα «κλειστά σύνορα» που κρατά η Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι στις αιρέσεις. Άμα ανοίξουν αυτά τα σύνορα, δηλαδή άμα κατέβει ο πήχης και αναγνωριστεί το βάπτισμα των αιρετικών, τότε οι βαπτίσεις θα αυξηθούν! Καταργούν το Σύμβολο της Πίστεως δηλαδή διότι θεωρούν ότι αποτελεί εμπόδιο στο να μεταδώσουν «την σημασία της έννοιας του Βαπτίσματος με έναν πιο προσιτό τρόπο»! Αυτά συζητάνε στους διαλόγους. Τί κουτοπονηριές θα πούνε στους ανθρώπους για να δικαιολογήσουν την αποστασία τους.

Η κοινή διακήρυξη αναφέρει ότι το βάπτισμα καθιερώθηκε ως Μυστήριο από τον Κύριο, αναφέρει την συμφωνία σε κάποια γενικά σημεία και αμέσως μετά οι υπογράφοντες δηλώνουν την διαφοροποίησή τους η οποία όμως δεν έχει και μεγάλη σημασία! Αν και «έχουμε διαφορετικές ιδέες για το Βάπτισμα», συνεχίζει η διακήρυξη, οι προσήλυτοι από τον Λουθηρανισμό στην Ορθοδοξία ή το αντίστροφο δεν θα βαπτίζονται διότι «και οι δύο οι εκκλησίες αναγνωρίζουν την επάρκεια της τελετής του Βαπτίσματός της άλλης» .

Ο Λέων της Εκκλησίας της Φινλανδίας δηλαδή για να υπογράψει αυτό το πράγμα, δεν κατάργησε μόνο το «εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών» από το Σύμβολο της Πίστεως. Πρώτα κατάργησε το Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν. «Έχουμε» λέει, «διαφορετικές ιδέες για το βάπτισμα». «Ιδέες»!! Δεν υπάρχει δηλαδή η αποκλειστικότητα της Αλήθειας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν έχουν μιλήσει οι εν Αγίω Πνεύματι Πατέρες για όλα τα Μυστήρια. Κάποιες ιδέες έχουν πει, όμοιες με τις ιδέες των αιρετικών! Από εκεί και πέρα τί να πει κανείς;

Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει:

«Οι εκκλησίες μας έχουν κοινές ρίζες στον αδιαίρετο Χριστιανισμό της πρώτης χιλιετίας. Μετά η εξέλιξη του δόγματος ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους, και επομένως έχουμε διαφορετικές ιδέες για το Βάπτισμα και πώς να το τελέσουμε. …»

Μας χώρισαν τα παλιοδόγματα της δευτέρας χιλιετίας, λέει ο Λέων της Φινλανδικής Εκκλησίας, αλλά εγώ ξέρω καλύτερα από τους πλανεμένους Πατέρες και αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν εκείνοι με αγώνες και θυσίες εγώ το έκανα με μία υπογραφή!

Είναι αξιοσημείωτο πώς ξεκινάνε τονίζοντας κάποιες κοινές θέσεις και πώς υποβαθμίζουν τις διαφορές σε δευτερευούσης σημασίας ζητήματα. Αναγνωρίζουν για παράδειγμα και οι δύο ότι «το βάπτισμα» (ποιό βάπτισμα;) είναι «μυστήριο», ότι «σώζει», ότι ο άνθρωπος γίνεται μέλος του Σώματος του Χριστού μέσω της βύθισης στο νερό εις το όνομα της Αγίας Τριάδος, μιλούν για «χριστιανική πίστη» (ποιά πίστη;), αλλά την ίδια ώρα μιλούν και για «διαφορετικές ιδέες» μετά την πρώτη χιλιετία. Αυτό το «διπλό μοντέλο», συμφωνούμε στα «χοντρά» διαφωνούμε «στα άλλα», θα χρησιμοποιήσουν για να ολοκληρώσουν την ένωση με τον αιρεσιάρχη πάπα και να μας κάνουν Ουνίτες.

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

πληροφορίες από Orthodox Christianity

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *