Γ. Πατούλης: « Οι Εθνικοί μας Ευεργέτες αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα της αφοσίωσης στην Ελλάδα και τους Έλληνες και πρότυπα μίμησης για όλους μας»
Εκδηλώσεις για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ρωγών, κ. Φιλόθεου
ενώ ακολούθως ο κ. Πατούλης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο Υφ. Παιδείας Ε. Συρίγος. Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, εκπροσωπώντας τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Σπίρτζης, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας Ε. Σκιαδάς ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, , ο Υποναύαρχος Χ. Σασιάκος εκπροσωπώντας το ΓΕΕΘΑ, ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γκιντίδης Δρόσος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μ. Βιδάλη, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη,εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής, του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών, της Λέσχης Καταδρομέων, του Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, του Ιδρύματος Ελληνισμού, της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού, του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων, από το «Σπίτι του Ηθοποιού» και άλλοι.
Γ. Πατούλης « Το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε»
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «η σημερινή ημέρα αποτελεί έναν φόρο τιμής – ίσως άνισα μικρό μπροστά στην τεράστια προσφορά τους – στους εθνικούς μας ευεργέτες», επισημαίνοντας πως «Οι ευεργέτες ήταν αυτοί που προσέφεραν με ανιδιοτελή και ειλικρινή αγάπη για την πατρίδα λαμπρά εκπαιδευτήρια, εκκλησίες, ανθρωπιστικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και άλλα κοινωφελή έργα, που ακόμα και σήμερα αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα της αφοσίωσης στην Ελλάδα και τους Έλληνες».
«Η Αττική έχει την ευλογία να είναι διάσπαρτη από την βαριά κληρονομιά που κατέλιπαν οι μεγάλοι ευεργέτες μας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Δεν υπάρχει – στην κυριολεξία – ένα μέρος της Περιφέρειας που να μην κοσμείται από ιστορικά κτήρια και υποδομές που δημιουργήθηκαν από τις κολοσσιαίες δωρεές τους – κτήρια που ακόμα και σήμερα όχι μόνο είναι σε πλήρη χρήση, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του αστικού ιστού. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο φτωχή θα ήταν η Αττική μας χωρίς το Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία των Επιστημών, τη Ριζάρειο, το Βαρβάκειο, το Αρσάκειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα μεγάλα ορφανοτροφεία Αμαλιείο και Χατζηκώνστα, τη Μητρόπολη των Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, τα άσυλα ανιάτων και αστέγων, τα Πτωχοκομεία, τα Γηροκομεία και τα Βρεφοκομεία που φέρουν τη σφραγίδα των ευεργετών μας» τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:
« Σήμερα τιμάμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, που μέσα στην ευημερία τους δεν ξέχασαν στιγμή την πενόμενη πατρίδα και πρόσφεραν απλόχερα την περιουσία και την ψυχή τους για το κοινό καλό, για να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα προοπτική, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με τα σύννεφα του πολέμου να φτάνουν απειλητικά στην πόρτα της Ευρώπης, σήμερα που η πατρίδα δέχεται απειλές για την ίδια την ελευθερία και την ακεραιότητά της, το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
Οι αρχές και τα ιδανικά αυτών των ανθρώπων πρέπει να εμφυσήσουν στις νέες γενιές των Ελλήνων και των Ελληνίδων τις αξίες του ανθρωπισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αληθινής φιλοπατρίας και της έμπρακτης αλληλεγγύης, αποτελώντας το κίνητρο για βαδίσουν τον δρόμο τους και άλλοι, σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες.
Είμαι σίγουρος, ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν στο μέλλον το παράδειγμα των Εθνικών Ευεργετών μας. Εμείς, τους οφείλουμε πολλά και θα συνεχίζουμε να τους τιμούμε όπως τους αξίζει».
Δείτε σχετικό βίντεο στο link: https://youtu.be/4KObOLcMZ7A