Δύο εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 58 περιπτώσεις κλοπής καταλυτών από Ι.Χ. αυτοκίνητα εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, μετά από αστυνομική επιχείρηση με τη συνεργασία της ΟΠΚΕ σε Μενίδι και Ζεφύρι το πρωί της Τετάρτης (14/9).

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συνολικά 12 συλλήψεις από καταυλισμούς και συνοικίες Ρομά (σ.σ. οι συλληφθέντες είναι από 21 έως 45 ετών), ενώ ανάμεσα τους είναι και μία γυναίκα ηλικίας 25 ετών. Χειροπέδες πέρασαν και στα αρχηγικά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών, των φθορών ξένης ιδιοκτησίας, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά διαφεύγει προς το παρόν της σύλληψης.

Κείμενο Κώστας Παπαδόπουλος

Όπως προέκυψε οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2022, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε δύο εγκληματικές οργανώσεις με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους ρόλους, με αντικείμενο την αφαίρεση καταλυτών από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, ο οποίος ήταν πανομοιότυπος και για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη τους με ορμητήριο το Ζεφύρι και διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κυρίως βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, προσέγγιζαν σταθμευμένα οχήματα και με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (ηλεκτρικοί κόφτες κ.λπ.), αφαιρούσαν τους καταλύτες των εξατμίσεων τους. Σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους προκαλούσαν εκτεταμένες φθορές στα οχήματα-στόχους.

Με νοικιασμένα αυτοκίνητα οι κλοπές

Ως «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ αμέσως μετά τις κλοπές παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε έτερα μέλη τα οποία είχαν επιφορτιστεί με το ρόλο της φύλαξής τους και της μετέπειτα διοχέτευσής τους. Στη συνέχεια, τα μέλη αυτά είχαν αναπτύξει το κατάλληλο δίκτυο πελατών όπου πωλούσαν τα κλοπιμαία, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία διαμοιράζονταν στα μέλη των οργανώσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η προτίμηση τους στο συγκεκριμένο εξάρτημα αυτοκινήτων (σ.σ. καταλύτης) δεν είναι τυχαία, καθώς, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, την παλαιότητα, αλλά και το καύσιμο που χρησιμοποιεί, παρουσιάζει διαφορετική περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα η τιμή των οποίων τα τελευταία χρόνια προσεγγίζει ακόμα και τις τιμές του χρυσού.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 58 περιπτώσεις κλοπών και 2 απόπειρες κλοπής, με το συνολικό οικονομικό όφελος, που αποκόμισε η πρώτη εγκληματική οργάνωση, να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη τα 10.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε 11 κατοικίες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν: 5.075 ευρώ, δυο αυτοκίνητα, 43 καταλύτες αυτοκινήτων και τελικό μέρος εξάτμισης, όπλο κρότου και πτυσσόμενο γκλοπ, πλήθος εργαλείων κοπής, καθώς και τηλεφωνικών συσκευών.

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, την Yποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και αστυνομικοί από τα Τμήματα Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *