Άρχισαν οι γενικεύσεις τύπου «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες» και «επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Αντανακλαστικά… χελώνας δείχνει η ΕΕ στην κλιμάκωση που υπάρχει ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η χώρα του φασίστα Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ που… πετάχτηκε σαν να το χτύπησε ρεύμα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και έσπευσε να καταδικάσει τη Μόσχα και να της επιβάλει όσες κυρώσεις μπορούσαν να σκεφτούν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, επιδεικνύει προκλητική ραθυμία να κάνει το ίδιο και για το Μπακού (σ.σ. το οποίο θυμίζουμε είναι μονίμως και σε ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα).

Λίγο τα «μαύρα ταμεία» που γέμισαν τις τσέπες δυτικών πολιτικών και αξιωματούχων και λίγο  το αζέρικο φυσικό αέριο που είναι πλέον αναγκαίο στην ΕΕ έτσι όπως τα κατάφερε με τη Ρωσία, ε, δεν θέλει και πολύ για να συμπεράνει κανείς για ποιο λόγο οι Βρυξέλλες «στραβοκαταπίνουν» και «δαγκώνονται» όταν πρέπει να κάνουν αναφορά στο Αζερμπαϊτζάν.

Η αντίδραση

Κάπως έτσι φτάσαμε και στην αντίδραση από πλευράς ΕΕ, η οποία κράτησε τη γνωστή στάση των ίσων αποστάσεων και τόνισε την ανάγκη «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν» και να υπάρξει «επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Σοβαρές μάχες σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ώρες με αναφορές για απώλειες ζωών. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από αυτή την κλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να τηρηθεί πλήρως», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες και των δύο χωρών και μιλάει με τους αντίστοιχους Υπουργούς Εξωτερικών.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ενεργεί ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου ενός Νότιου Καυκάσου που είναι ασφαλής, ευημερεύων και σε ειρήνη, προς όφελος όλου του λαού του», αναφέρεται στη δήλωση, ενώ σημειώνεται ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ θα ταξιδέψει στις δύο χώρες αμέσως για να υποστηρίξει την απαραίτητη αποκλιμάκωση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία διαλόγου των Βρυξελλών μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *