Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η  συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και οι ανακοινώσεις προκαλούν απορίες στους πολίτες καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε ότι για τον φράχτη στον Έβρο πηγαίνει σταδιακά η όποια επέκταση γιατί περιμένουμε από την Κομισιόν άδεια και χρηματοδότηση.

Παράλληλα σκληρή ήταν η ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής Κ.Μπογδάνος για τις απελάσεις παράνομων μεταναστών και το απίστευτο της αναίρεσης τελεσίδικων αποφάσεων!

Η νέα στρατηγική της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Οι αποφάσεις

– Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει την επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Θα το κάνουμε και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εμείς έχουμε κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί

– Έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά. Στη θάλασσα έχουμε τριπλασιασμό των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το περιστατικό στα Κύθηρα προ ημερών.

– Έγινε συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε λόγω του ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία είναι ευμετάβλητη, αλλά στις ελληνικές αρχές είναι σαφές ότι το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.

– “Πρέπει να έχουμε τον νου μας”, λένε συμμετέχοντες στη σύσκεψη και αυτό γιατί αξιολογήθηκαν μεν τα σενάρια, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί.

Με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό του Έβρου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *