Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας», το 2014 (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
Δικαιώνεται ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, που πρωτοστάτησε στον αγώνα να συμπεριληφθεί η γενοκτονία των Ελλήνων στον αντιρατσιστικό νόμο του 2015
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία που επικαλείται απόσπασμα από το βιβλίο Εκδοχές πολέμου του Ευάγγελου Βενιζέλου, φέρνει στο φως το άγνωστο παρασκήνιο μιας «διαπραγμάτευσης» μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν την ψήφιση του Αντιρατσιστικού Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης που έγινε στη σύνοδο του NATO, στο Κάρντιφ της Ουαλίας, ήταν μεταξύ άλλων να υπάρξει διαβεβαίωση πώς ο Αντιρατσιστικός Νόμος που περιλαμβάνει την ποινικοποίηση άρνησης της Γενοκτονίας των Πόντίων, «δεν στρέφεται κατά της σύγχρονης Τουρκίας».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστορικής εφημερίδας, για αυτό ακριβώς το θέμα υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στους τότε Έλληνες κυβερνώντες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η συζήτησις το αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος παρέχοντας και λεπτομέρειες ως προς το πότε και πού έγιναν αυτές. Το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών της τότε κυβερνήσεως Σαμαρά εμφανίζεται απολογητικός απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ως εάν του ζητούσαν την άδεια για την αναγνώριση του εγκλήματος εκείνου των Οθωμανών εις βάρος των ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν από αιώνων στις βόρειες ακτές της Μικράς Ασίας. “Ιστορικό” μόνον χαρακτήρα έχει η αναγνώρισις της γενοκτονίας, παραδέχεται ότι είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι “δεν στρέφεται κατά της σημερινής Τουρκίας”. Και όμως η σημερινή Τουρκία, η Τουρκία του Ερντογάν είναι αυτή που διεκδικεί την “οθωμανική κληρονομιά” της», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο της εφ. Εστία.

Ο Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι η εισαγωγή στον Αντιρατσιστικό νόμο της ποινικοποίησης άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν στρεφόταν κατά της Τουρκίας. Για να τον πείσει μάλιστα, του εγγυήθηκε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα έκανε και σχετική δήλωση που θα ξεκαθάριζε πως το συγκεκριμένο σημείο δεν θα στρεφόταν κατά της «σύγχρονης Τουρκίας». Και έτσι έγινε.
Η Εστία δημοσιεύει μάλιστα και το επίμαχο απόσπασμα από το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Παρακάτω η επιστολή που συνέταξε ο Σάββας Αναστασιάδης τον Αύγουστο του 2014 και συνυπέγραψαν άλλοι 37 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας σε κίνδυνο την κυβέρνηση Σαμαρά:
Αθήνα 19 Αυγούστου 2014
Προς Αξιότιμο Πρωθυπουργό της
Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
Αξιότιμε κ.
Πρωθυπουργέ,
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που πολλοί από εμάς, τους απογόνους εκείνων που μαρτύρησαν, την ακούσαμε και τη μάθαμε όχι μόνο από ιστορικές καταγραφές, αλλά και από τα βιώματα και τις ζωντανές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Γι αυτό πολύ σωστά, αν και καθυστερημένα, ομόφωνα αναγνωρίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994.
Στο σχέδιο νόμου το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής (Β´ θερινό τμήμα) στις 26 και 27 Αυγούστου 2014, προς συζήτηση και ψήφιση, η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων), θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Άλλωστε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου είχε προβεί σε σχετική δήλωση- δέσμευση για το θέμα, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.
Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την Άρνηση της Γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την
Αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Όλοι εμείς, κ. Πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα συμβάλετε στην ορθή από Εθνικής πλευράς αντιμετώπιση του θέματος.
Με τιμή
1) Αναστασιάδης Σάββας – Β´ Θεσσαλονίκης
2) Στυλιανίδης Ευρυπίδης – Ροδόπης
3) Παπαδόπουλος Μιχάλης – Κοζάνης
4) Κωνσταντινίδης Ευστάθιος – Φλωρίνης
5) Τζαμτζής Ιορδάνης – Πέλλας
6) Λυκουρέντζος Ανδρέας – Αρκαδίας
7) Βλάχος Γεώργιος – Ν. Αττικής
8) Κοντός Αλέξανδρος – Ξάνθης
9) Τσιάρας Κωνσταντίνος – Καρδίτσης
10) Χαρακόπουλος Μάξιμος – Λαρίσης
11) Τζαβάρας Κωνσταντίνος – Ηλείας
12) Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Ημαθίας
13) Μιχελάκης Ιωάννης – Επικρατείας
14) Κουτσούμπας Ανδρέας – Βοιωτίας
15) Ιωαννίδης Ιωάννης- Α΄ Θεσσαλονίκης
16) Βλαχογιάννης Ηλίας – Τρικάλων
17) Χριστογιάννης Δημήτριος – Πιερίας
18) Αντωνίου Μαρία – Καστοριάς
19) Κυριαζίδης Δημήτριος – Δράμας
20) Πασχαλίδης Ιωάννης – Καβάλας
21) Νταβλούρος Αθανάσιος – Αχαϊας
22) Μακρή- Θεοδώρου Ελένη – Φθιώτιδας
23) Σκρέκας Κωνσταντίνος – Τρικάλων
24) Σολδάτος Θεόδωρος – Λευκάδος
25) Καραμανλή Άννα – Β΄ Αθηνών
26) Καράογλου Θεόδωρος – Β΄ Θεσσαλονίκης
27) Μπατσαρά Γεωργία – Ημαθίας
28) Καρανάσιος Ευθύμιος – Χαλκιδικής
29) Γεωργαντάς Γεώργιος – Κιλκίς
30) Μάνη- Παπαδημητρίου Άννα – Πιερίας
31) Μανδρέκα Ασπασία – Φωκίδος
32) Κοψαχείλης Τιμολέων – Γρεβενών
33) Σκόνδρα Ασημίνα – Καρδίτσης
34) Αραμπατζή Φωτεινή – Σερρών
35) Ιακωβίδου Παναγιώτα – Β΄ Αθηνών
36) Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος – Καβάλας
37) Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα- Ηλείας
38) Μαρίνος Ανδρέας – Ηλείας