Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν δήλωσε ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με την Τουρκία έχει αποφέρει μεγάλα κέρδη στη Λιβύη

Η Λιβύη εξακολουθεί να βυθίζεται στο χάος. Μετά την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών στη χώρα ακόμα και αξιωματούχοι του ΟΗΕ φτάνουν να δηλώνουν επισήμως ότι η χώρα βρίσκεται σε τέλμα και η πολιτική τάξη της Λιβύης το μόνο που αναζητά είναι αξιώματα. Οι πολιτικοί γαντζώνονται στις καρέκλες τους αντί να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές για να προχωρήσει και η ενοποίηση της εξουσίας.

Η χώρα απειλείται με διαίρεση, καθώς η κάθε πλευρά δημιουργεί τις δικές της συμμαχίες. Και η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση. Δεδομένων μάλιστα των φόβων και των ΗΠΑ για επέκταση της ρωσικής επιρροής.

Και σε αυτό το πλαίσιο οι τούρκοι αξιωματούχοι φροντίζουν να είναι διαρκώς παρόντες στη Λιβύη.

Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων της Άγκυρας που στόχο έχει την νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι ρεπορτάζ της εθνικιστικής – φιλοκυβερνητικής Γενί Σαφάκ με τίτλο «Υπουργός πετρελαίου της Λιβύης: Η συμφωνία με την Τουρκία μας δίνει χώρο».  Το άρθρο υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν δήλωσε ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με την Τουρκία έχει αποφέρει μεγάλα κέρδη στη Λιβύη».

Δεν ενδιαφέρθηκαν

Όπως σημειώνει ο Αούν «μιλήσαμε με τον Μουσταφά Σανάλαχ, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Πετρελαίου, για να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που μας παρέχει η συμφωνία, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε».

Και προσθέτει: «Η Λιβύη χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε 3 εκατομμύρια βαρέλια».

Ο Αούν σημειώνει δε ότι «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που προβλέπονται από τη συμφωνία. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πετρελαίου, έχουν ήδη ανακαλυφθεί 29 περιοχές πετρελαίου και 12 περιοχές φυσικού αερίου» όπως αναφέρει η Γενί Σαφάκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *